Η αποψινή θα είναι η πιο μεγάλη νύχτα της ζωής του. Η αγωνία δεν θα τον αφήσει να κλείσει μάτι. Υστερα από 510 μέρες πίσω από τα σίδερα του κελιού του στις Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, ο «φτερωτός γιατρός» Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο «ατσαλάκωτος» πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, περιμένει αύριο στις 12 το μεσημέρι να ακούσει από τον πρόεδρο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Κατσιρούμπα, την απόφαση για την υπεξαίρεση των 17.900.000 ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί στην ποινή-σοκ της ισόβιας κάθειρξης. Η ελπίδα όμως ζωντανεύει μέσα του από μια αλλαγή στο κατηγορητήριο: από άμεση συνέργεια σε απλή συνέργεια. Τα ισόβια είναι πιθανό να σπάσουν.
«Δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Η φυλακή για μένα δεν είναι το μεγαλύτερο βάρος, αλλά η σπίλωση του ονόματός μου. Η ζωή μου είναι ανοιχτό βιβλίο, ακόμα και σήμερα ζω κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Ολη μου η ζωή ήταν τελείως προσεκτική, όλη μου η ζωή ήταν στα πλαίσια της νομιμότητας. Αν βρείτε ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι σε όλη μου τη ζωή έχω υπεξαιρέσει ένα ευρώ, όχι μόνο στην περίοδο που ήμουν δήμαρχος σε όλη μου τη ζωή, να με βάλετε ισόβια, να πεθάνω στη φυλακή! Αν όχι, σας παρακαλώ, κύριε πρόεδρε, να διώξετε τη λάσπη από το όνομά μου».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον «φτερωτό γιατρό», στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο κατά την απολογία του. Η πρωτόδικη απόφαση άφησε άφωνο το πανελλήνιο. Ισόβια στον πρώην δήμαρχο, ισόβια στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, ισόβια στον πρώην υπάλληλο της ταμειακής υπηρεσίας Παναγιώτη Σαξώνη και στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας, ποινές κάθειρξης 10 και 15 ετών αντίστοιχα.
Σε μια δίκη με πολλά… ευτράπελα και εντάσεις, έπειτα από μια μακρόχρονη, εξαντλητική διαδικασία, που ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται σχεδόν έξι μήνες αργότερα, αύριο, 54η μέρα, αναμένεται να κριθεί το μέλλον των πέντε κατηγορουμένων.
Σε μια δίκη με πολλές ασάφειες και κενά ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο Μιχάλης Λεμούσιας καταδικάστηκαν σε ισόβια, χωρίς κανένα ελαφρυντικό.
Οι φόβοι αναζωπυρώθηκαν την 44η μέρα της δίκης, όταν ο εισαγγελέας του δικαστηρίου Δημήτρης Νάιντος, αναλύοντας το σκεπτικό του, υπήρξε καταπέλτης εναντίον των κατηγορουμένων. «Γνώριζε και ενέκρινε τα πάντα ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αλλά άφηνε την εκτέλεσή τους στον Μιχάλη Λεμούσια. Ο Λεμούσιας αναζητούσε μια οικονομική πηγή στο ταμείο του δήμου. Τη βρήκε στο πρόσωπο του Σαξώνη. Εκτιμήθηκε ότι ως άνθρωπος της νύχτας οι ηθικές του αντιστάσεις θα ήταν μειωμένες. Ο Λεμούσιας ευθέως προέτρεψε τον Σαξώνη και του ζήτησε να υπεξαιρεί, να εκταμιεύει κατ’ εξακολούθηση» είπε ο κ. Νάιντος χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, στο τέλος επιφύλασσε την… ευχάριστη έκπληξη, καθώς ουσιαστικά πρότεινε να «σπάσουν» τα ισόβια. Παρότι πρότεινε την ενοχή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του Μιχάλη Λεμούσια και του Παναγιώτη Σαξώνη, ζήτησε για τους δύο πρώτους τη μετατροπή της κατηγορίας σε απλή συνέργεια από άμεση συνέργεια για τον πρώτο και σε απλή συνέργεια από ηθική αυτουργία για τον δεύτερο, θεωρώντας ότι ηθική αυτουργία δεν υπάρχει, καθώς κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι ο Σαξώνης είχε ξεκινήσει να υπεξαιρεί χρήματα από το 1997.
Εν αναμονή της απόφασης αύριο, αν η πρότασή του γίνει δεκτή από το δικαστήριο, η ανώτερη ποινή που προβλέπεται για τον τέως δήμαρχο και τον τέως γενικό γραμματέα είναι τα 20 χρόνια κάθειρξης.
«Δεν έχω σκάφος, δεν έχω βίλα στη Χαλκιδική, δεν έχω offshore εταιρίες»
Οπως και στην πρώτη δίκη, τόσο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος όσο και ο Μιχάλης Λεμούσιας δήλωσαν ενώπιον του δικαστηρίου αθώοι. «Δεν έχω σκάφος, δεν έχω βίλα στη Χαλκιδική, δεν έχω offshore εταιρίες. Θα αναρωτηθεί ο ιστορικός του μέλλοντος: Από τους 60 δημάρχους (γιατί είμαι ο 60ος) οι 59 ήταν έντιμοι και ο 60ός κλέφτης; Θα αναρωτηθεί πώς γίνεται ο δήμαρχος να κορόιδεψε 11 φορές τον κόσμο» είπε με συγκίνηση την ημέρα της απολογίας του ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Αναφερόμενος στη σχέση του με τον Παναγιώτη Σαξώνη, τόνισε ότι «δεν τον ήξερα τον κύριο, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μαζί του». Μάλιστα, ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι ο Σαξώνης ασκούσε υπεξαίρεση και πριν από το 1999 που ανέλαβε τα ηνία του δήμου. «Ο ίδιος στο πρωτόδικο δικαστήριο παραδέχθηκε την ενοχή του λέγοντας ότι υπεξαιρούσε χρήματα από το 1998, αλλά αυτό πέρασε στα… ψιλά. Στο δικαστήριο κατέθεσαν μάρτυρες που είπαν ότι όντως ο Σαξώνης έπαιρνε χρήματα και πριν από τη θητεία μου, αλλά λίγα. Το 1997 κατέθεσε 29.000.000 δραχμές σε λογαριασμό της γυναίκας του, ενώ ο ίδιος έπαιρνε μισθό 100.000 δραχμές! Το ίδιο και το 1998, όταν κατέθεσε και πάλι 47.000.000 δραχμές σε λογαριασμό της συζύγου του και σε δικό του 9.300.000 δραχμές. Επαιρνε τα χρήματα από τα ταμεία του δήμου, κατέβαινε στην τράπεζα που βρισκόταν ακριβώς κάτω από το δημαρχείο στην οδό Βενιζέλου και τα κατέθετε σε δικούς του λογαριασμούς» περιέγραψε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
«Είμαστε αθώα θύματα του άθλιου και αδίστακτου κακοποιού, του Παναγιώτη Σαξώνη. Από πέρυσι τον Φεβρουάριο ζω γι’ αυτή τη στιγμή, να αποδειχθεί ότι παραπλανήθηκαν οι δικαστές. Είμαι αθώος. Δεν έχω καμία σχέση με τις άθλιες και ανίερες πράξεις του Σαξώνη» είπε στην απολογία του ο Μιχάλης Λεμούσιας.
«Εγώ έχω αναλάβει τις ευθύνες μου για την υπεξαίρεση, αλλά θα αναλάβω την ευθύνη μέχρι εκεί που μου αναλογεί» είπε στην απολογία του ο Παναγιώτης Σαξώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις τόσο με τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης όσο και με τον πρώην γενικό γραμματέα, τον οποίο χαρακτήρισε «εγκέφαλο της απάτης». Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ο πρώην γενικός γραμματέας τού ζήτησε να βρει τρόπο εκταμίευσης χρημάτων για την ενίσχυση της Αναγέννησης, της δημοτικής παράταξης της οποίας ηγούνταν ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
«Ο Λεμούσιας ασκούσε διοίκηση. Ο Παπαγεωργόπουλος γνώριζε για τα χρήματα, αλλά δεν ήθελε να ξέρει από πού προέρχονται» είπε χαρακτηριστικά.
Το σόου από τον Κούγια
Αναμφισβήτητος… πρωταγωνιστής της διαδικασίας ήταν ο συνήγορος του Μιχάλη Λεμούσια, Αλέξης Κούγιας. Από τις συγκρούσεις του με άλλους δικηγόρους ως το ξέσπασμά του για τον δικαστικό υπάλληλο που μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου με… σορτς, ο γνωστός ποινικολόγος αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο από την πρώτη ως την τελευταία ημέρα.
Ηδη την πρώτη μέρα της δίκης κι ενώ κατέθετε η ειδική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, στο πόρισμα της οποίας στηρίχθηκε το κατηγορητήριο, ο κ. Κούγιας ήρθε σε αντιπαράθεση με τον συνήγορο του Σαξώνη Μάκη Καυκόπουλο, αποκαλώντας των «ωτακουστή»!
Μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Γιάννη Μπουτάρη «χασικλή», ενώ στην αγόρευσή του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους ομοφυλόφιλους λέγοντας ότι πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας ήταν γκέι. «Εχουμε φτάσει να έχουμε δήμαρχο τον Ψινάκη, πέντε υποψήφιοι στον Δήμο Αθηναίων να δηλώνουν γκέι, εδώ στη Θεσσαλονίκη να γίνονται φεστιβάλ, εκεί έχει φτάσει η κοινωνία μας» είπε χαρακτηριστικά.
Αριστείδης Μάτιος


