«Ανάσα» στα πανεπιστήμια της χώρας και τα μεταπτυχιακά προγράμματά τους, τα οποία θα συνεχίσουν να παρέχονται δωρεάν στους φοιτητές, δίνει το υπουργείο Παιδείας με πρόσφατη απόφαση για έκτακτη επιχορήγηση.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η χρηματοδότηση 14 ιδρυμάτων με 1.412.000 ευρώ για τη λειτουργία των 230 μεταπτυχιακών προγραμμάτων τους. Σημειώνεται ότι τα ΑΕΙ δεν είχαν τη δυνατότητα να αντλήσουν κονδύλια από άλλες πηγές για την κάλυψη του κόστους των μεταπτυχιακών σπουδών τους. Ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος για την υλοποίηση των μεταπτυχιακών τους την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ήταν η επιβολή διδάκτρων.
Τελικά, τα εν λόγω μεταπτυχιακά παραμένουν δωρεάν για τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν δίδακτρα.
* Το μεγαλύτερο ποσό (274.400 ευρώ) της επιχορήγησης θα δοθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να εξασφαλιστεί η εκπόνηση 42 μεταπτυχιακών στα γνωστικά αντικείμενα της Θεολογίας, της Νομικής, της Ιατρικής, της Φαρμακευτικής, της Ψυχολογίας, της Ιστορίας – Αρχαιολογίας κ.λπ.
* Με 254.000 ευρώ θα ενισχυθεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να είναι ελεύθερη η πρόσβαση των φοιτητών στα 47 προγράμματά του (Θεολογίας, Νομικής, Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κ.λπ.).
Οσον αφορά τα υπόλοιπα ιδρύματα, τα χρήματα της επιχορήγησης θα κατανεμηθούν ως εξής:
* 204.800 ευρώ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (21 μεταπτυχιακά),
* 194.400 ευρώ στο Πανεπιστήμιο Πατρών (29 μεταπτυχιακά),
* 123.200 ευρώ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (34 μεταπτυχιακά),
* 92.000 ευρώ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (18 μεταπτυχιακά) και
* 55.200 ευρώ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που υλοποιεί εννέα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Μικρότερα ποσά θα μοιραστούν στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στη Σχολή Καλών Τεχνών, καθώς έχουν πολύ μικρότερο αριθμό μεταπτυχιακών.
Εύη Πανταζοπούλου