Ο τρόμος και το χάος επέστρεψαν με σφοδρές συγκρούσεις και δεκάδες θύματα. Αρον άρον εγκαταλείπουν τη χώρα οι Ευρωπαίοι

«Τι είναι σήμερα η Λιβύη; Μια χώρα που ονειρεύτηκε τη δημοκρατία, αλλά, όταν “ξύπνησε” μετά τον θάνατο του Καντάφι, βρέθηκε μπροστά σε έναν νέο, ακόμη πιο φρικτό εφιάλτη». Ετσι περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα ο Σαΐφ, κάτοικος της Τρίπολης που, όπως όλοι, προσπαθεί να αποτιμήσει το… χάος.

Το τελευταίο διάστημα, η χώρα ζει το απόλυτο εμφυλιακό «deja vu». Ζει ημέρες που θυμίζουν έντονα τον καιρό των άγριων μαχών οι οποίες προηγήθηκαν της πτώσης του κανταφικού καθεστώτος. «Ενα μαύρο σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει την Τρίπολη. Από την περασμένη Κυριακή, η πυροσβεστική προσπαθεί να σβήσει μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη καυσίμων κοντά στο αεροδρόμιο. Η αποθήκη χτυπήθηκε από πύραυλο κατά τη διάρκεια μαχών ανάμεσα στις αντίπαλες ομάδες, οι οποίες εδώ και δύο εβδομάδες διεξάγουν σφοδρές μάχες γύρω από τον χώρο του αεροδρομίου.

Συνδρομή

Η κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή ξένων κυβερνήσεων για να μπορέσει να θέσει την πυρκαγιά υπό έλεγχο. Ομως η κατάσταση δεν είναι έκρυθμη μόνο στα περίχωρα της Τρίπολης, αλλά εξίσου εκρηκτικό είναι το κλίμα και σε άλλες περιοχές της Λιβύης» μετέδιδε χθες η Deutsche Welle, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο στη Βεγγάζη, 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο Σαββατοκύριακο εξαιτίας των μαχών μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ισλαμιστικών παραστρατιωτικών οργανώσεων. Εξαιτίας της κατάστασης, μάλιστα, πολλά ξένα κράτη έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα».

Χθες, στη Βεγγάζη βρέθηκαν επίσης τουλάχιστον 75 ανθρώπινες σοροί, στρατιωτών στην πλειονότητά τους, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο διήμερο των συγκρούσεων που συνεχίζονται στην Λιβύη και είχαν ως αποτέλεσμα οι ισλαμιστές να καταλάβουν μία βάση του λιβυκού στρατού.
Την ώρα που μαίνονται οι μάχες στη χώρα, ήταν η σειρά της Γαλλίας χθες να απομακρύνει -διά θαλάσσης- από τη Λιβύη περίπου 50 Γάλλους αλλά και Βρετανούς πολίτες. «Με δεδομένη την κατάσταση ασφαλείας, το κτίριο της πρεσβείας μας στην Τρίπολη έχει κλείσει προσωρινά. Οι διπλωματικές δραστηριότητές μας συνεχίζονται από το Παρίσι» δήλωνε την Τετάρτη για το θέμα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Βενσάν Φλορεανί. Τις ημέρες που προηγήθηκαν, κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία, ζήτησαν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα της Βόρειας Αφρικής, ενώ και οι ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο απομάκρυναν το προσωπικό τους από την πρεσβεία στην Τρίπολη. Το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν οι Φιλιππίνες (ειδικά μετά την αποκάλυψη ενός περιστατικού βιασμού Φιλιππινέζας νοσοκόμας από ομάδα ισλαμιστών ενόπλων), τη στιγμή που ΟΗΕ και Τουρκία έχουν αναστείλει τη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών τους στη χώρα.

Με τις συγκρούσεις να μαίνονται λοιπόν από τις 13 Ιουλίου, τον απολογισμό των θυμάτων και στις δύο πλευρές να ξεπερνά ήδη τους 100 και τους τραυματίες να υπολογίζονται σε περισσότερους από 400, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Πού οδεύει η Λιβύη στη μετα-Καντάφι εποχή; «Στο χάος» είναι η απάντηση που δίνουν πλέον διεθνείς αναλυτές, κρίνοντας από το γεγονός ότι στη βορειοαφρικανική χώρα αυτή τη στιγμή δρουν πάνω από 1.700 ένοπλες ομάδες, οι οποίες επιδιώκουν την υλοποίηση των ριζικά διαφορετικών επιδιώξεών τους με κάθε μέσο.

«Σαλαμίς» προς γη του πυρός

Κόλαση επικρατεί στη Λιβύη, όπου ανθρώπινες ζωές χάνονται από ανεξέλεγκτη βία. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε εκκένωση της πρεσβείας μας στη χώρα και την επικίνδυνη αποστολή ανέλαβε το Π.Ν. Η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ», στην οποία επιβαίνει ομάδα βατραχανθρώπων, απέπελευσε από τον ναύσταθμο και αναμένεται σήμερα το πρωί να φθάσει στη Λιβύη.

Τα «βατράχια» μας έχουν αποστολή να μεταφέρουν με ασφάλεια το προσωπικό της πρεσβείας στη φρεγάτα, και όχι μόνο: Γίνονται συνεννοήσεις και με άλλες χώρες ώστε, αν καταστεί δυνατόν, να πάρουν και δικό τους προσωπικό στη φρεγάτα. Το Π.Ν. και οι βατραχάνθρωποί του έχουν εμπειρία από τέτοιες αποστολές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα