Δύο υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, υπέγραψε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Η πρώτη απόφαση αφορά την προκήρυξη του Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων των Δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις 20 θαλάσσιες περιοχές (blocks) στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Η απόφαση αποστέλλεται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η υποβολή προσφορών θα ξεκινήσει από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. και θα διαρκέσει έξι μήνες. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.
Μεταξύ των όρων του διαγωνισμού περιλαμβάνονται:
Τα σχήματα που θα επικρατήσουν υπόκεινται σε ειδικό φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20%, καθώς και σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή 5% (αποδίδεται στην τοπική κοινωνία), χωρίς καμία πρόσθετη τακτική ή έκτακτη εισφορά, τέλος ή άλλη επιβάρυνση οποιασδήποτε φύσεως υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου.
Ο μισθωτής βαρύνεται με όλους τους κινδύνους έρευνας και τις δαπάνες κατά το Στάδιο Ερευνών. Το Στάδιο Ερευνών θα διαρκεί έως οκτώ έτη και δύναται να παραταθεί σύμφωνα με τον Νόμο περί Υδρογονανθράκων.
Με τη δήλωση περί εντοπισμού εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος υδρογονανθράκων αρχίζει το Στάδιο Εκμετάλλευσης. Το Στάδιο Εκμετάλλευσης διαρκεί 25 έτη, με δυνατότητα παράτασης για δύο περιόδους πέντε ετών έκαστη, υποκείμενη σε αναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης.
Προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό ένας υποψήφιος πρέπει αφενός να καταβάλει το τέλος υποβολής της αίτησης των 2.000 ευρώ και επιπλέον: Πρώτον, να αγοράσει κατ’ ελάχιστον 1.500 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών από την έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η νορβηγική PGS, συμπεριλαμβανομένων όλων των σεισμικών δεδομένων εντός της περιοχής/ων προς παραχώρηση για την (τις) οποία/ες υποβάλλεται αίτηση. Δεύτερον, να αγοράσει την έκθεση ερμηνείας δισδιάστατων δεδομένων του 2014 «New Exploration Opportunities – Offshore Western Greece and South Crete» αντί ποσού 50.000 ευρώ. Οπου ο αιτών είναι κοινοπραξία, η προϋπόθεση αυτή πρέπει να πληρωθεί από κάθε μέλος της κοινοπραξίας.
Η δεύτερη απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ αφορά τον Διεθνή Διαγωνισμό υποβολής προσφορών για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη δυτική Ελλάδα, «Αρτα – Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», για τις οποίες είχε κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρία ENEL στα μέσα Απριλίου.
Φώτης Κόλλιας

