«Αδράξτε τη μέρα». Μια παραίνεση που φαίνεται ότι δεν ήταν απλά μέρος του ρόλου του καθηγητή στην περίφημη ταινία του «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών», αλλά και ο τρόπος ζωής του.Και αυτό αφού ο Ρόμπιν Ουίλιαμς, που βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Δευτέρας προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση με τον θάνατό του, επέλεγε με το ίδιο σφρίγος να ερμηνεύει κάθε ρόλο που έπεφτε στα χέρια του. Ενας ηθοποιός με γνήσια κωμική στόφα, που δεν κατάφερε να φωτίσει με το χιούμορ του το σκοτάδι της ψυχής του ούτε και να αντιμετωπίσει στα ίσα την κατάθλιψη από την οποία έπασχε.
Ο 63χρονος βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη βόρεια Καλιφόρνια και ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία μιας και ο Γουίλιαμς εντοπίστηκε από την βοηθό του κρεμασμένος με την ίδια του την ζώνη.
Τραγική ειρωνία
Όπως γνωστοποίησαν εχθές οι Αρχές, ο ηθοποιός αρχικά προσπάθησε να κόψει τις φλέβες του. Όταν η προσπάθεια του αυτή απέτυχε, πήρε την ζώνη του και την έδεσε γύρω από το λαιμό του.
Τραγική ειρωνεία, το 2009 ο ίδιος είχε καταδικάσει δημοσίως την πράξη της αυτοκτονίας λέγοντας: «Δεν είναι παρά μόνο μια προσωρινή λύση».
Συγκλονισμένη από την είδηση του θανάτου του, η σύζυγός του Σούζαν Σνάιντερ ζήτησε από όλους να σεβαστούν αυτές τις προσωπικές στιγμές, ενώ η κόρη του Ζέλντα στο προφίλ της σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης του αφιέρωσε αποσπάσματα από τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν Σεν Εξιπερί, λέγοντάς του ότι θα τον θυμάται για πάντα, με τη φράση «Εσύ… Μόνο θα έχεις τ’ αστέρια όπως κανείς άλλος δεν τα έχει… σε ένα από τ’ αστέρια θα ζω, σε ένα από αυτά θα γελώ και ετσι θα είναι σαν όλα τ΄αστέρια να γελούσαν όταν θα κοιτάς τον ουρανό τη νύχτα. Εσύ μονο εσύ θα εχεις τ’ αστέρια που μπορούν να γελούν. Σε αγαπώ μουλείπεις αθ προσπαθώ να κοιτώ ψηλά».
Βέβαια, η ψυχική νόσος δεν ήταν και ο μοναδικός δαίμονας που ταλαιπωρούσε τον σταρ των φιλμ «Καλημέρα, Βιετνάμ» και «Κυρία Ντάπφαϊρ». Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ ότι στην αρχή της καριέρας του, στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, υπήρξε εθισμένος στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά· εθισμό που κατάφερε να αφήσει πίσω του, όταν είδε έναν από τους καλύτερους φίλους του, τον Τζον Μπελούσι, το 1982 να πέφτει νεκρός από υπερβολική δόση.
«Η τραγωδία του Μπελούσι με τρόμαξε» είχε δηλώσει ο ίδιος τότε σε συνέντευξή του, παραδεχόμενος ότι ήταν και η αιτία που είχε αποφασίσει να ξεκόψει.
Για περίπου 20 χρόνια είχε απεξαρτηθεί, ωστόσο το 2002, κατά την περίοδο των γυρισμάτων της ταινίας «Insomnia» στην Αλάσκα, «ξανακύλησε», πέφτοντας και πάλι στο ποτό. Τον Αύγουστο του 2006 εισήχθη σε κλινική αποτοξίνωσης ύστερα από παρέμβαση της οικογένειάς του, ενώ το 2010 παραδέχτηκε για ακόμη μια φορά ότι δεν είχε σταματήσει να δίνει το «παρών» στις συναντήσεις των Ανώνυμων Αλκοολικών.
Χαρακτηριστικό είναι δε ότι έναν πριν από την αυτοκτονία του είχε εισαχθεί σε κέντρο αποκατάστασης προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του.
Βαθιά υπόκλιση στην ιστορία της Ελλάδας
Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς ήταν γνωστός φιλέλληνας! Σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν από τρία χρόνια ο σπουδαίος ηθοποιός δεν είχε διστάσει να εκφράσει την αδυναμία του για την Ελλάδα και την πολιτιστική κληρονομία της. «Η ανθρωπότητα οφείλει να υποκλίνεται στην ελληνική Ιστορία. Μπορεί η οικονομία σας να μην πηγαίνει καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ανίσχυροι» είχε πει ο ηθοποιός. «Στην Αγγλία, για παράδειγμα, δεν πήγα πουθενά. Τι να δω; Το παλάτι του Μπάκιγχαμ; Δεν με νοιάζει. Οπως κι αν πάω στη Γερμανία, δεν θα πάω να δω το Τείχος του Βερολίνου. Ωστόσο, τη Δήλο, τον Παρθενώνα και τις Μυκήνες δεν μπορείς να τα αγνοήσεις».
Ενας ξεχωριστός κωμικός που αισθανόταν μόνος
«Πίστευα ότι το χειρότερο πράγμα στη ζωή ενός ανθρώπου είναι μην έχει κανέναν δίπλα του. Δεν είναι. Το χειρότερο πράγμα στη ζωή είναι να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι μόνος». Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς, στον οποίο ανήκει η παραπάνω φράση, γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1951 στο Σικάγο. Η απόφασή του να γίνει ηθοποιός αιφνιδίασε τον πατέρα του, ο οποίος έσπευσε να τον συμβουλεύσει όμως να βρει για ασφάλεια ακόμη ένα επάγγελμα, όπως για παράδειγμα να γίνει ηλεκτροσυγκολλητής. Με σπουδές στη φημισμένη σχολή του Τζούλιαρντ, ο Ουίλιαμς έκανε την πρώτη τηλεοπτική εμφάνισή του ως… εξωγήινος στην τηλεοπτική σειρά «Mork & Mindy», η οποία διήρκεσε τέσσερα ολόκληρα χρόνια στην αμερικανική τηλεόραση.
Ο ρόλος που τον έκανε διάσημο ήταν στο αντιπολεμικό φιλμ «Good morning, Vietnam» του Μπάρι Λέβινσον, μια εξαιρετική ερμηνεία που του χάρισε και την πρώτη υποψηφιότητά του για Οσκαρ. Σε αυτή την ταινία κατάφερε να αφήσει εποχή ως dj Αντριαν Κρόνερ. Στη σφαίρα της κινηματογραφικής ιστορίας πέρασε και για τον ρόλο του καθηγητή Τζον Κίτινγκ στον «Κύκλο των χαμένων ποιητών», ενώ ρεσιτάλ ερμηνείας είχε δώσει και στο φιλμ του 1991 «Ξυπνήματα» με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο.
Ακολούθησε ακόμη μία υποψηφιότητα για την «Κυρία Ντάπφαϊρ», στην οποία υποδύθηκε υποδειγματικά τη Σκοτσέζα νταντά, ενώ το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο (Οσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου) ήρθε για εκείνον το 1999 για την ταινία «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ». Είχε τιμηθεί με τη Χρυσή Σφαίρα, ενώ στο πλούσιο βιογραφικό του είχε πολλές ακόμη διακρίσεις και πολυάριθμες ταινίες. Είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα σε τέσσερις ταινίες που δεν έχουν ακόμη προβληθεί στη μεγάλη οθόνη. Την περίοδο αυτή ετοίμαζε και το σίκουελ της «Κυρίας Ντάπφαϊρ».
Ηταν παντρεμένος με τη γραφίστρια Σούζαν Σνάιντερ από τον Οκτώβριο του 2011, ενώ κάνει άλλους δύο γάμους. Είχε τρία παιδιά, τον 31χρονο Ζάκαρι, την 25χρονη Ζέλντα και τον 22χρονο Κόντι.
Οι καλύτερες ταινίες του
Good morning, Vietnam (1987)
Ο κύκλος των χαμένων ποιητών (1989)
Ξυπνήματα (1990)
The fisher king (1991)
Κάπτεν Χουκ (1991)
Αλαντίν (1992)
Κυρία Ντάπφαϊρ (1993)
Τζουμάντζι (1995)
Το κλουβί με τις τρελές (1996)
Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (1999)
Ο άνθρωπος των δύο αιώνων (1999)
Insomnia (2002)
Σκοτεινός θάλαμος (2002)
Τελική πράξη (2004)
Μια νύχτα στο μουσείο (2006)
Μπάρακ Ομπάμα: Ηταν μοναδικός! Σπίλμπεργκ: Mια καταιγίδα ευφυϊας
Εκατοντάδες ήταν και τα μηνύματα από τους συναδέλφους του και τον απλό κόσμο, που τον αποχαιρέτησαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.
«Ηταν μια καταιγίδα κωμικής ευφυίας και το γέλιο μας ήταν ο κεραυνός που τον συντηρούσε» δήλωσε ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, ενώ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε ανακοίνωση για τον αναπάντεχο χαμό του ηθοποιού. «Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς αεροπόρος, γιατρός, τζίνι, νταντά, πρόεδρος, καθηγητής, Πίτερ Παν και ό,τι άλλο εκπροσωπούσε ανάμεσα σε αυτούς τους ρόλους. Αλλά ήταν μοναδικός» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η κινηματογραφική κόρη του από την ταινία «Κυρία Ντάπφαϊρ» Μάρα Γουίλσον δήλωσε «ταραγμένη και πολύ θλιμμένη» από την είδηση, ενώ ο Ελληνας σκηνοθέτης του «Happy Feet» Τζορτζ Μίλερ δήλωσε σοκαρισμένος, καθώς το ίδιο πρωί, πριν πληροφορηθεί τον θάνατό του, σκεφτόταν έναν ρόλο που θα ήθελε να παίξει ο Ουίλιαμς.
«Δεν έχω γνωρίσει πιο γλυκό, έξυπνο και ευγενικό άνθρωπο από τον Ρόμπιν… Δεν συγκρίνεται με κανενός άλλου η δέσμευση που είχε ως καλλιτέχνης να μας φτιάχνει τη διάθεση και να μας κάνει να χαιρόμαστε» έγραψε ο Τζον Τραβόλτα, ενώ συγκινημένος ήταν και ο Στιβ Μάρτιν. «Ο Ρόμπιν κι εγώ ήμασταν πολύ καλοί φίλοι, υποφέραμε κι οι δύο από την ίδια, ελάχιστα γνωστή πάθηση: την κατάθλιψη. Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα τελείωνε έτσι η ζωή του και η δική μας μαζί του. Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του και να μας ευλογεί που τον ζήσαμε!» έγραψε και ο ηθοποιός Τσέβι Τσέις.
Συγκινητική ήταν, τέλος, και η αντίδραση των οικογενειών των ασθενών που βοηθούσε ο Ρόμπιν Ουίλιαμς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. ο 63χρονος σταρ φρόντιζε να σκορπά το γέλιο σε άρρωστα παιδιά που το είχαν ανάγκη.
Γιώτα Βζούρα