Απλά… ελληνική επιθυμία και όχι πραγματικότητα χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine» τις φήμες που ακούγονται για αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα. «Οι φήμες που ακούγονται στην Αθήνα για το τέλος της τρόικας (…) μπορεί να αποτυπώνουν απλώς μία ελληνική επιθυμία, δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να δίνει το “παρών” μέχρι να ολοκληρωθεί το δικό του πρόγραμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2016» σημειώνει ο αναλυτής της εφημερίδας. Ο αρθρογράφος σχολιάζει ακόμη ότι στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται το σημερινό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και παραμένει ανοιχτό εάν η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες και επομένως θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα βοήθειας μετά το 2015.
Για το πλεόνασμα
Σύμφωνα με τον αναλυτή, «η ελληνική κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι κατάφερε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνο το 2013 αλλά και στο πρώτο εξάμηνο του 2014». Ωστόσο διαφαίνεται κάποια δυσπιστία ως προς τη βιωσιμότητα του επιτεύγματος. «Οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2012 βασίζονται στην υπόθεση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα ισοδυναμεί κάθε χρόνο με το 4,5% του εθνικού ΑΕΠ. Ομως τα στοιχεία που έχουμε σήμερα μπροστά μας κάνουν λόγο για λιγότερο από 2%. Επιπλέον στην Αθήνα φαίνεται να ξεχνούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί μόνο μία από τις προϋποθέσεις για περαιτέρω διευκολύνσεις» σημειώνει η «Frankfurter Allgemeine».
Κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ήδη προαναγγείλει την αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα. Επιχειρούν μάλιστα τη μεταφορά της ευθύνης για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος σε αμιγώς ευρωπαϊκούς θεσμούς, δίχως την παρακολούθηση του ΔΝΤ. Τη συγκεκριμένη άποψη έχουν υιοθετήσει και προσπαθούν να υλοποιήσουν τόσο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα είχε αναφερθεί και στο ενδεχόμενο ταχείας εξόφλησης του ΔΝΤ, προκειμένου να αποχωρήσει από την τριμερή. Η θέση αυτή διακινείται εδώ και αρκετούς μήνες και μεταξύ συνεργατών του κ. Σαμαρά, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξετάσει την περίπτωση της Ουγγαρίας, η οποία βρισκόταν μεν υπό την παρακολούθηση του ΔΝΤ, αλλά είχε δανειστεί πολύ λιγότερα χρήματα από το Ταμείο.