Αγωνία και πόθοι για τα μυστικά του τάφου

Οι αρχαιολόγοι είναι προσεκτικοί και φειδωλοί στις δηλώσεις τους, αλλά αισιόδοξοι. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του για την επικείμενη αρχαιολογική ανακάλυψη, καλώντας μάλιστα τους κατοίκους να περιμένουν μερικές ακόμα ημέρες. Ο υπουργός Πολιτισμού σημείωσε με νόημα ότι περιμέναμε 2.300 χρόνια, άρα μπορούμε να περιμένουμε δυο τρεις εβδομάδες ακόμα. Πίσω από τις γραμμές ο ανομολόγητος -και για πολλούς ακραίος- πόθος είναι ορατός: ο τάφος που βρέθηκε στην Αρχαία Αμφίπολη να είναι η τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο ταφικός περίβολος που εντοπίστηκε χρονολογείται γύρω στο 325-300 π.Χ. και φέρεται ότι έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Χθες ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, ο οποίος στα τελευταία βιβλία του έγραφε ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα είναι στην Αμφίπολη, εξέφρασε την εκτίμηση, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι ο τάφος μπορεί να έχει βρεθεί και να είναι εκεί όπου έχει τοποθετηθεί ο λεγόμενος Λέων της Αμφιπόλεως. Ο ίδιος, μάλιστα, επικαλέστηκε για την εκτίμησή του αυτή ότι δεν είναι δυνατόν η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κυριάρχησε για χρόνια στη Μακεδονία και υπεραγαπούσε τον γιο της, να έφερε τη Ρωξάνη, σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και τον Αλέξανδρο Δ’, γιο του, από την Ασία και να μη φρόντισε να φέρει κοντά της το σκήνωμα του μεγάλου στρατηλάτη, ώστε να γίνει το σύμβολο της νέας δυναστείας και ένας προσκυνηματικός προορισμός.

Η είδηση της επικείμενης ανακάλυψης δεν άφησε αδιάφορα τα διεθνή ΜΜΕ. Από το βρετανικό δίκτυο BBC, τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» έως τη φλαμανδική «De Standaard» και τους «International Business Times», πολλές είναι οι αναφορές για τις αρχαιολογικές έρευνες στην Αμφίπολη.

Το βρετανικό δίκτυο BBC στην ηλεκτρονική σελίδα του αναφέρεται σε μία «σημαντική ανακάλυψη» και μεταφέρει τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού. Οι «International Business Times» φιλοξενούν την εικόνα με τις μεγαλοπρεπείς σφίγγες που φρουρούν τον τάφο, ενώ στην ιστοσελίδα της η γαλλική «Le Figaro» αναφέρεται στις διαστάσεις του τάφου και του περιβόλου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα