Τι δείχνει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για μικρές επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους

Το τέλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκαλύπτει η εξαμηνιαία έρευνα του ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών  Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), που παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γιώργο Καββαθά.
Από την αρχή της κρίσης (2008) έχουν βάλει λουκέτο 230.000 επιχειρήσεις, με τον αριθμό τους να έχει μειωθεί στις 610.000, ενώ το δεύτερο εξάμηνο από αυτές που άντεξαν κινδυνεύουν να κλείσουν άλλες 15.000 και να χαθούν 42.000 θέσεις εργασίας!

Ακόμη και το «αισιόδοξο» εύρημα της έρευνας, ήτοι η σημαντική βελτίωση της σχέσης προσλήψεων – απολύσεων, από 1:3 πέρυσι σε 1:1,5 στο πρώτο εξάμηνο του 2014, στην πραγματικότητα κρύβει μεγάλο πόνο, αφού οι μισές θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, οι μισές επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τους εργαζομένους και ο κατώτατος μισθός έχει μειωθεί.

Πτώση του τζίρου

Από την αρχή της κρίσης, ο τζίρος έχει πέσει κατά 75% και το διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα γύρισε στα επίπεδα προ του 2000 (μειώθηκε από 174 δισ. ευρώ το 2008 σε περίπου 100 δισ. φέτος, δηλαδή 10.000 ευρώ κατά κεφαλήν).

Δραματικά είναι τα στοιχεία και για τις καθυστερήσεις των οφειλών. «Αιχμαλώτους των χρεών» χαρακτήρισε τους μικρομεσαίους ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων οφειλών αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ (41,7%). Ακολουθούν τα χρέη προς την Εφορία (31,8%), τις τράπεζες (26,5%) και το ΙΚΑ (20,9%). Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει καθυστερούμενες οφειλές σε προμηθευτές και ενοίκια, ενώ μία στις τρεις επιχειρήσεις (34,7%) εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014. Για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 35,7%, ενώ το 46,2 % των επιχειρήσεων καθυστερούν την πληρωμή των δόσεων τραπεζικού δανεισμού.

Οι εκπρόσωποι της συνομοσπονδίας σημείωσαν επίσης ότι το 72,5% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι κανένα από τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα δεν εκφράζει τα συμφέροντά τους (από 60% πέρυσι), εύρημα που χαρακτηρίστηκε «κρίση εκπροσώπησης».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.051 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (έως 49 εργαζόμενοι) από τις 2 ως τις 9 Ιουλίου, δηλαδή -όπως επισημάνθηκε- πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα