Ενα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη νέων μυών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ασθενειών που πλήττουν το μυϊκό σύστημα έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Sanford – Burnham στην Καλιφόρνια ανέπτυξαν μια μέθοδο που ενισχύει την αποκατάσταση του ιστού στους μυς που έχουν υποστεί βλάβη, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα επαρκές απόθεμα μυϊκών βλαστοκυττάρων, που είναι απαραίτητο να υπάρχουν ώστε να στηρίξουν τους πολλαπλούς κύκλους της μυϊκής αποκατάστασης.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Medicine», υπάρχουν δύο σημαντικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η μυϊκή υγεία. Η μία είναι η μετατροπή των μυϊκών κυττάρων σε ώριμα μυϊκά κύτταρα που αποκαθιστούν τη βλάβη στους τραυματισμένους μυς όταν υπάρχουν εκφυλιστικές ασθένειες όπως η μυϊκή δυστροφία. Η δεύτερη περιλαμβάνει την αντικατάσταση του αποθέματος των κυττάρων που πρέπει να υπάρχουν σε περίπτωση που προκύψει κάποιος τραυματισμός στο μέλλον.
Κατά τη μελέτη τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εισαγωγή ενός αναστολέα της πρωτεΐνης STAT3 σε επαναλαμβανόμενους κύκλους μπορεί να αναπληρώσει πλήρως το απόθεμα των κυττάρων που πρέπει να υπάρχει, αλλά παράλληλα να προάγει τη μετατροπή τους σε μυϊκές ίνες. Σύμφωνα με την επίκουρο καθηγήτρια δρα Alessandra Sacco, τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ σημαντικά επειδή αποδείχθηκε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιείται τόσο στα ποντίκια όσο και στον άνθρωπο. «Το επόμενο βήμα μας είναι να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να επεκταθούν αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι και να ελέγξουμε κάποιους από τους αναστολείς της STAT3 σε κλινικές δοκιμές για τη χρήση τους σε άλλες ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος» είπε.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα μέθοδος αποτελεί θεραπευτική προσέγγιση που φαίνεται ότι θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από μυϊκές παθήσεις, όπως οι μυϊκές δυστροφίες και η απώλεια μυϊκής μάζας που προκαλείται από ασθένειες όπως ο καρκίνος και από τη γήρανση.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη