Η συντριβή του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών στο ουκρανικό έδαφος επανέρχεται στη διεθνή επικαιρότητα μέσα από ένα πόρισμα που αποδεικνύει ότι το αεροσκάφος δεν συνετρίβη λόγω τεχνικού προβλήματος ή ανθρώπινου σφάλματος, αλλά εβλήθη εν πτήσει από «πολυάριθμα αντικείμενα υψηλής ενέργειας».
Αυτό ήταν το συμπέρασμα της έκθεσης των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, το οποίο ρίχνει νέο φως στην υπόθεση παραπέμποντας ευθέως στην εκδοχή της κατάρριψης, πιθανώς από θραύσματα ρουκέτας.
Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που αντλήθηκαν από τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου, φωτογραφίες, βίντεο ή δεδομένα των ουκρανικών και ρωσικών αεροπορικών Αρχών, δεν παρέχει προς το παρόν καμιά ένδειξη για τη φύση των «αντικειμένων υψηλής ενέργειας» ούτε για την προέλευσή τους.
Η συντριβή του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών είχε γίνει, ως γνωστόν, αντικείμενο ενός ατέρμονου πινγκ πονγκ κατηγοριών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Από τη μια η Μόσχα μιλούσε για έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανικό στρατιωτικό αεροπλάνο, ενώ το Κίεβο και η Δύση κατηγορούσαν αντάρτες για την κατάρριψη του Βoeing μέσω της εκτόξευσης ενός πυραύλου εδάφους – αέρος.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έσπευσαν, όπως αναμενόταν, να υποστηρίξουν ότι δεν διαθέτουν όπλα που θα μπορούσαν να έχουν καταρρίψει το Βoeing της Malaysia Airlines, το οποίο είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Αμστερνταμ εκτελώντας πτήση προς την Κουάλα Λουμπούρ. Γι’ αυτό και από τους 298 νεκρούς οι 193 ήταν Ολλανδοί.
Κι ενώ το μοιραίο Βoeing μονοπωλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον εκ νέου, η «εύθραυστη» εκεχειρία -όπως τη χαρακτήρισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ- μοιάζει να τηρείται σε γενικές γραμμές. Ο στρατός υποστηρίζει ότι 648 αιχμάλωτοι πολέμου απελευθερώθηκαν από τους φιλορώσους αυτονομιστές με βάση τους όρους της συμφωνίας για εκεχειρία. Οπως δήλωσε ο Αντρέι Λισένκο, η ουκρανική πλευρά εργάζεται για την απελευθέρωση ακόμη 500 αιχμαλώτων. Δεν έχει ακόμα διασαφηνιστεί όμως πόσους φιλορώσους αιχμαλώτους θα απελευθερώσει η κυβέρνηση του Κιέβου.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από την έναρξη της εκεχειρίας έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε Ουκρανοί στρατιωτικοί.
Αξίζει πίσης να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα έχει στηρίξει και θα στηρίξει τις εγχώριες εταιρίες που θα πληγούν από τις κυρώσεις της Ε.Ε., ανεξαρτήτως της ιδιοκτησίας τους και του λόγου για τον οποίο θα τεθούν σε καθεστώς κυρώσεων.
Ενταση στη Μαύρη Θάλασσα
Οταν ένα ρωσικό καταδιωκτικό αεροσκάφος πέταξε πάνω από καναδική φρεγάτα που βρισκόταν σε υπό νατοϊκή διοίκηση αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα, δεν θα μπορούσε παρά να λάβει χώρα ένα νέο διπλωματικό επεισόδιο. Η καναδική κυβέρνηση έσπευσε να καταγγείλει «προκλητική ενέργεια». Συγκεκριμένα, ο Καναδός υπουργός Αμυνας Ρομπ Νίκολσον έκρινε ότι «οι ενέργειες είναι χωρίς λόγο προκλητικές και κλιμακώνουν περαιτέρω τις εντάσεις» στην περιοχή, προσθέτοντας ωστόσο ότι το πολεμικό αεροσκάφος «της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που πραγματοποίησε κύκλους γύρω από το NCMS Toronto δεν απείλησε με κάποιον τρόπο το καναδικό πλοίο».
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας απάντησε ότι «κανένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος δεν πλησίασε την καναδική φρεγάτα».