Προς τα έξω, φροντίζει με κάθε τρόπο να πουλά την εικόνα της υπερδύναμης – τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Μίας χώρας που «θέλει, αλλά και ταυτόχρονα μπορεί» να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, ρόλο ειρηνοποιού, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η οποία τα τελευταία χρόνια ειδικά παρουσιάζει τεράστιο γεωπολιτικό, όσο βέβαια και οικονομικό ενδιαφέρον.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Στατιστικού Ινστιτούτου της Τουρκίας, η κατάσταση που επικρατεί εντός των συνόρων είναι εντελώς διαφορετική, σχεδόν ζοφερή, για τους πολίτες της, που σε καμία περίπτωση δεν ζουν ζωή ανάλογη με αυτή που διαφημίζεται μέσω των τηλεοπτικών σίριαλ.
Μόνο δύο στους 10 Τούρκους μπόρεσαν να κάνουν διακοπές μίας εβδομάδας, ένας στους δύο Τούρκους δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτα έξοδα και τα τρία τέταρτα του πληθυσμού αδυνατούν να αντικαταστήσουν τα φθαρμένα έπιπλα του σπιτιού και τα χαλασμένα είδη οικιακής χρήσης. Κι αυτά δεν είναι παρά μερικά μόνο από τα στοιχεία που περιγράφουν την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας του παντοδύναμου πολιτικά Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ερευνα
Πάντα σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε το 2013 αλλά δόθηκε μόλις προχθές στη δημοσιότητα, το 15% του τουρκικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, την ώρα που υπάρχει και το 13% των Τούρκων πολιτών οι οποίοι ζουν σε κατάσταση «μόνιμης ανέχειας». Παράλληλα, το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ζει σε σπίτι που παρουσιάζει προβλήματα τεχνικής φύσης, τα οποία όμως δεν μπορεί να επισκευάσει, ενώ από την έρευνα αποκαλύφθηκε ακόμη ότι κατά τους χειμερινούς μήνες 4 στα 10 νοικοκυριά παγώνουν, καθώς δεν έχουν χρήματα για θέρμανση. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 γενικότερα ο ένας στους τρεις Τούρκους πολίτες δεν ήταν σε θέση να πληρώσει το ενοίκιο ή το στεγαστικό δάνειό του ή να έχει θέρμανση τον χειμώνα ή να καταναλώσει κρέας μία φορά την εβδομάδα.
Ως θετικό στοιχείο παρουσιάζεται το γεγονός ότι φαίνεται ότι υπάρχει, παρ’ όλα αυτά, εντυπωσιακή βελτίωση της οικονομίας από το 2001 έως και σήμερα, δηλαδή κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ερντογάν, περίοδο κατά την οποία τριπλασιάστηκε το τουρκικό ΑΕΠ και ταυτόχρονα μεγάλωσε κατά 11 φορές ο αριθμός των πλουσίων.