Η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι 140 ιδιωτικές κλινικές προς τους ασφαλισμένους, η αποδοτικότητά τους και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός τους θα αποτελούν -μεταξύ άλλων- τους καθοριστικούς παράγοντες για την κατανομή των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.
Στόχος του νέου πλαισίου αξιολόγησης των ιδιωτικών κλινικών είναι να διασφαλιστούν συνθήκες ανταγωνισμού, προκειμένου να παρέχουν στους ασφαλισμένους του οργανισμού καλύτερες υπηρεσίες υγείας, όπως είπε ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Σημειώνεται ότι σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές «δύο ταχυτήτων»: αυτές που έλαβαν άδεια λειτουργίας μετά το 1991 και είναι κτιριακά μεγαλύτερες, με συνέπεια να έχουν περισσότερες κλίνες, χειρουργεία, μονάδες εντατικής θεραπείας, περισσότερες ιατρικές ειδικότητες και προσωπικό, και οι παλαιότερες που είναι χωροταξικά μικρότερες. Με το σημερινό καθεστώς, όλες οι κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ αποζημιώνονται με κλειστό προϋπολογισμό, άρα γνωρίζουν πάνω-κάτω πόσα χρήματα θα λάβουν από το Ταμείο κάθε χρόνο ανεξάρτητα από την ποιότητα των παροχών που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του οργανισμού.
Με τη νέα Υπουργική Απόφαση το καθεστώς αυτό αλλάζει. Κάθε κλινική θα έχει το δικό της πλαφόν, βάσει των δεικτών αξιολόγησης που θα αφορούν την ποιότητα νοσηλευτικού έργου των κλινικών, τις επανεισαγωγές των ασθενών, την επάρκεια ιατρικών ειδικοτήτων, τη βαρύτητα των περιστατικών, τις υποδομές και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. «Αρα εισάγεται ένα στοιχείο διαρκούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις κλινικές, προκειμένου να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς» εξήγησε ο υπουργός Υγείας.
Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο χρόνο πραγματοποιήθηκαν 440.000 εισαγωγές ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις 140 ιδιωτικές κλινικές υπολογίζεται στα 235.000.000 ευρώ, ενώ το claw back (αυτόματη επιστροφή χρημάτων) για το πρώτο εξάμηνο του 2014 υπολογίζεται στα 55.000.000 ευρώ, γιατί υπάρχει υπέρβαση στις χρεώσεις των νοσηλειών της τάξεως των 10.000.000 ευρώ τον μήνα.
Ρίτα Μελά