Καυσαέρια στο πιάτο μέσω του κρέατος

Πόσο σίγουρος μπορεί να είναι σήμερα κανείς για το αν το κρέας που αγοράζει και καταναλώνει είναι καθαρό; Την απάντηση θέλησε να δώσει διεθνής ομάδα ερευνητών, οι οποίοι για πρώτη φορά υπολόγισαν το ποσοστό των ρύπων από την ατμοσφαιρική μόλυνση που περνά στα ζώα σε πολλές χώρες του κόσμου, στις οποίες το κρέας αποτελεί μία από τις κυριότερες τροφές της καθημερινής ζωής.
Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστημών Carnegie στην Ουάσινγκτον, το Πανεπιστήμιο Σιένα στην Ιταλία και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ερβιν, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την κτηνοτροφία, τα οποία συγκέντρωσαν από 237 χώρες κατά το διάστημα 1990-2010.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υπολόγισαν την ποσότητα του μεθανίου και του υποξειδίου του αζώτου που περνούν στον οργανισμό των ζώων και παράλληλα προσδιόρισαν με ακρίβεια τις εκπομπές καυσαερίων που σημειώνονται σε κάθε χώρα.

Οπως διαπίστωσαν, οι «κρυμμένοι» ρύποι που υπάρχουν στο βοδινό, το κοτόπουλο και το χοιρινό έχουν αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια κατά 19%, ενώ σε ό,τι αφορά τις εκπομπές καυσαερίων, στις περισσότερες χώρες παρατηρείται αστάθεια, η οποία συχνά επηρεάζει την ατμόσφαιρα των γειτονικών κρατών καθεμίας από αυτές, όπως και εκείνων που εισάγουν κρέας. Για παράδειγμα, η Ρωσία θεωρείται η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό καυσαερίων στο κρέας που εισάγει, καθώς αυξάνεται λόγω των ρύπων που προκαλούν άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environmental Research Letters», αυτό σημαίνει ότι κατά την παραπάνω περίοδο η Ρωσία «κατανάλωσε» περισσότερους ρύπους από ό,τι παρήγαγε, «εισάγοντας» τους περισσότερους από τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει και ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, ενώ ανέφεραν ότι οι ρύποι στο κρέας που εξήχθη από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα έφταναν το 1,4Mt.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα