Από το Μουσείο της Ακρόπολης θα ξεκινήσει το κινηματογραφικό ταξίδι της η ταινία μυθοπλασίας των Ελληνοαμερικανών αδελφών Κόρτι και Τζον Βούρχη «Πρόμαχος», που ασχολείται με το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Η πρώτη επίσημη προβολή του φιλμ θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ τρεις ημέρες αργότερα (27 Νοεμβρίου) η ταινία θα βγει στους κινηματογράφους.
Χθες, κατά την παρουσίαση της ταινίας σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο σκηνοθέτης Τζον Βούρχης και οι ηθοποιοί Παντελής Κοντογιάννης (κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο), Γιώργος Χωραφάς («ντύνεται» τον αρχιτέκτονα που συντηρεί το μνημείο της Ακρόπολης) και Γιάννης Μόρτζος (παίζει τον «κακό» υπουργό) έδωσαν μια πρόγευση του φιλμ, το οποίο επιχειρεί να φωτίσει τα νομικά επιχειρήματα υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών.
«Πρόκειται για μια καταπληκτική συγκυρία, καθώς η υποστήριξη της κυρίας Κλούνεϊ συμπίπτει με τη μυθοπλασία της ταινίας “Πρόμαχος”. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η επιστροφή των Μαρμάρων, για να επαναφέρουμε το μήνυμα για τον ανθρωπισμό, που άφησαν οι αρχαίοι σε ολόκληρο τον κόσμο, σκαλίζοντάς το πάνω στα Μάρμαρα» είπε ο Γιώργος Χωραφάς. Ο ηθοποιός δήλωσε συγκινημένος που συμμετέχει στο εγχείρημα, υπογραμμίζοντας ότι ο «ακρωτηριασμός» των Μαρμάρων «είναι ένας πολιτιστικός βιασμός και όχι μία απλή κλοπή».
Με τη φράση της Μελίνας Μερκούρη «τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι η περηφάνια μας, η ταυτότητά μας, ό,τι μας συνδέει με την ελληνική αριστεία», ο ηθοποιός Παντελής Κοντογιάννης ζήτησε να στηριχθεί η ταινία, που έχει σκοπό την πληροφόρηση του κοινού για το τι πραγματικά συνέβη, αλλά και για να επαναφέρει το αίτημα της επανένωσης.
Η ταινία (που αποτελεί συμπαραγωγή Ελλάδας, Αγγλίας και Γαλλίας και είχε budget 700.000 δολάρια) γυρίστηκε τον περασμένο χειμώνα με διεθνές καστ. Παρουσιάζει την ιστορία δύο δικηγόρων που επιδίδονται σε έναν δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών στη γενέτειρά τους. Το βρετανικό δικαστήριο, αν και ακούει τα επιχειρήματα των μηνυτών, αποφαίνεται ότι δεν μπορεί να εκδικάσει μια υπόθεση του 19ου αιώνα εν έτει 2014. Γι’ αυτό, λοιπόν, αποφασίζουν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Στην ταινία παίζουν, μεταξύ άλλων, οι Τζιανκάρλο Τζιανίνι, Πολ Φρίμαν, Μάικλ Μπερν, Γιώργος Χωραφάς, Γιώργος Βογιατζής, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ειρήνη Κατσαρού, Κέλλυ Ελευθερίου, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιάννης Μόρτζος, Σπύρος Φωκάς, Παντελής Κοντογιάννης και Κασσάνδρα Βογιατζή.
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2013 από την Αθήνα, το Μουσείο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα, συνεχίστηκαν σε Καβάλα και Αίγινα και ολοκληρώθηκαν στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.
Σκηνοθεσία και παραγωγή από τους αδελφούς Βούρχη
Το «παρών» στη χθεσινή παρουσίαση του «Πρόμαχου» έδωσε ο παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας Τζον Βούρχης (φωτό), ο οποίος τόνισε ότι στόχος της παραγωγής «είναι να πληροφορηθεί ο κόσμος τι συνέβη αλλά και τον αγώνα που γίνεται σήμερα για την επιστροφή των Μαρμάρων και επιτέλους να γίνει η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Τα αδέλφια Βούρχη, με ρίζες από την Τρίπολη και την Εύβοια, αν και μεγάλωσαν στην Αμερική, δεν ξεχνούν τη χώρα μας, καθώς την επισκέπτονται κάθε χρόνο για να απολαύσουν τις ομορφιές της.
Στάθης Βασιλόπουλος
φωτό: Χρήστος Ζήνας



