Η τρόικα πιέζει να καταργηθούν οι εξαιρέσεις για μικρά νησιά

Ανάχωμα στις απάνθρωπες πιέσεις της τρόικας για αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στο 23% επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση ανοίγοντας άλλο ένα μέτωπο στις διαπραγματεύσεις. Οι δανειστές της χώρας μας επιμένουν σε αλλαγές στο πλαίσιο του ΦΠΑ, με στόχο:

  • την κατάργηση απαλλαγών και εξαιρέσεων,
  • την κατάργηση των ειδικών χαμηλών συντελεστών που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου (-30%),
  • τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.

Με την ψυχρή μαθηματική λογική τους οι τροϊκανοί τονίζουν ότι η πολυπλοκότητα του συστήματος επιβολής ΦΠΑ και η υψηλή φοροδιαφυγή ευθύνονται για την «τρύπα» κατά 30% μεταξύ των προσδοκώμενων εσόδων ΦΠΑ και των εισπραττόμενων. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συζητηθεί καν τέτοιο σχέδιο παρεμβάσεων, ειδικά εφόσον έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων.

Τυχόν εφαρμογή του μέτρου αυτού συνεπάγεται την κατάργηση όλων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στην ελληνική νομοθεσία και την αντικατάσταση με τον υψηλότερο συντελεστή 23%. Ετσι, μπορούν να υπάρξουν οι εξής μεταβολές:

  • Να αυξηθεί από το 13% στο 23% ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές όλων των ειδών διατροφής και όλων των έτοιμων φαγητών και μη αλκοολούχων ποτών που σερβίρονται σε καταστήματα μαζικής εστίασης.
  • Να αυξηθεί από το 13% στο 23% ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές εξετάσεις και τα εισιτήρια θεαμάτων πλην θεάτρου.
  • Να αυξηθεί από 6,5% σε 23% ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές πώλησης των φαρμάκων, τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από τα ξενοδοχεία, τα εισιτήρια του θεάτρου και τις πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων.
  • Να αυξηθεί από τα επίπεδα του 4,5%-16% στα επίπεδα του 23% ο ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται και σε όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται στα νησιά του Αιγαίου, καθώς θα καταργηθούν και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα