Το ορυχείο στον Μπόμπολα, οι κάτοικοι σε θέση «μάχης»

Βράζει η περιοχή της Βεύης στον νομό Φλώρινας εν όψει της παράδοσης του ορυχείου λιγνίτη από το Δημόσιο στην εταιρία Ακτωρ (θυγατρική της εταιρίας Ελλάκτωρ, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Μπόμπολα και τους αδελφούς Καλλιτσάντση), σε υλοποίηση σχετικής σύμβασης εκμετάλλευσης που ανέλαβε η παραπάνω εταιρία με απευθείας ανάθεση με απόφαση του υφυπουργού Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου στις 22 Οκτωβρίου 2014. Πριν από μερικές ημέρες έγινε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής, βουλευτών και τοπικών Αρχών, πρώην εργαζομένων, η πλειοψηφία των οποίων διαμαρτύρεται για την παράδοση του ορυχείου για διάφορους λόγους.
A) Οι κάτοικοι και οι αγρότες της Βεύης είχαν εκμισθώσει από το 2000 στην προηγούμενη εταιρία που είχε την εκμετάλλευση 2.500 στρέμματα, η οποία τους οφείλει 2.800.000 ευρώ. Ο νέος παραχωρησιούχος, δηλαδή η Ακτωρ, έχει ανάγκη αυτές τις εκτάσεις για να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Οι αγρότες διεμήνυσαν ότι εάν δεν εξοφληθούν τα παλιά χρέη δεν πρόκειται να αφήσουν την Ακτωρ να ξεκινήσει. Η Ακτωρ δεν έχει διάθεση να πληρώσει. Το ΥΠΕΚΑ λέει ότι δεν μπορούσε να βάλει τέτοιον όρο στη σύμβαση. Ωστόσο, τρεις εταιρίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό είχαν δηλώσει ότι αναλαμβάνουν τις οφειλές του προηγούμενου.
Β) Πρώην εργαζόμενοι στο ορυχείο επίσης έμειναν απλήρωτοι από τον προηγούμενο παραχωρησιούχο και δεν αποζημιώθηκαν ούτε από το Δημόσιο. Τους οφείλονται περίπου 2.500.000 ευρώ. Οι ίδιοι αισθάνονται προδομένοι, διότι μαζί με το ορυχείο δίδονται και χιλιάδες τόνοι έτοιμου λιγνίτη για την εξόρυξη του οποίου εργάστηκαν αυτοί χωρίς να πληρωθούν. Οταν υπογραφεί πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, τι θα γράψουν άραγε για τον λιγνίτη που χαρίζουν, αναρωτιούνται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι; Η παραχώρηση γίνεται για τον λιγνίτη που υπάρχει στο υπέδαφος όχι αυτόν που είναι ήδη σε απόθεμα και δεν πήρε ο προηγούμενος εκμεταλλευτής εντός έξι μηνών, όπως μπορούσε να κάνει.
Γ) Τοπικοί παράγοντες, όπως ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, βουλευτές όπως η Ραχήλ Μακρή και άλλοι, θεωρούν τη σύμβαση μέγα σκάνδαλο, καθώς παραχωρήθηκε το ορυχείο χωρίς διαφάνεια, ενώ θεωρούν ότι ο παραχωρησιούχος δεν δεσμεύεται σοβαρά για αυτά που υπόσχεται.
Οι τοπικοί παράγοντες κατήγγειλαν ότι η σύμβαση εμπεριέχει αυθαίρετες δεσμεύσεις, οι οποίες φοβούνται ότι δεν θα τηρηθούν. Αναλυτικά ισχυρίζονται τα εξής:

  • Ο παραχωρησιούχος λέει ότι θα κάνει επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό 28.300.000 ευρώ. Οι κάτοικοι αμφισβητούν αυτόν τον όρο, αφού -όπως λένε- η εταιρία Ακτωρ δουλεύει με υπεργολάβους, τους οποίους «ξεζουμίζει». Λένε ότι αυτό γίνεται με τα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε. την εκμετάλλευση των οποίων πήρε σε κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ από τους αδελφούς Ρόζα για επτά χρόνια. Η κοινοπραξία, λένε, έχει φέρει εργολάβους από την Κοζάνη και έχει προσλάβει 80 άτομα από το χωριό Αχλάδα. Το ίδιο θεωρούν ότι θα κάνει η Ακτωρ στη Βεύη. Υπόσχεται ότι στην πενταετία θα προσλάβει 244 άτομα!
  • Επίσης υπόσχεται ότι θα στήσει ολόκληρο δασοπονικό κέντρο στην περιοχή κόστους 9.950.000 ευρώ. Αναρωτιούνται τι θα κάνει το δασοπονικό κέντρο όταν αρκεί ένα θερμοκήπιο των 100.000 ευρώ για να βγάζει δενδρύλλια για τις ακακίες που θα φυτέψει για αποκατάσταση περιβάλλοντος, όπως έχει υποχρέωση, αν και όποτε αποφασίσει να το κάνει.
  • Η Ακτωρ παίρνει «προίκα» χωρίς να πληρώσει 370.000 τόνους λιγνίτη που υπάρχουν σήμερα σε απόθεμα έτοιμοι, οι οποίοι θα πουληθούν στη ΔΕΗ και η εταιρία θα εισπράξει περίπου 5.000.000 ευρώ. Οι κάτοικοι θεωρούν αυτόν τον λιγνίτη δώρο της κυβέρνησης, κάτι που -όπως λένε- ομολογεί η εταιρία, αναφέροντας ότι θα κάνει εμπλουτισμό των υφισταμένων αποθεμάτων σωρών λιγνίτη 250.000 τόνων και θα πληρώσει 1.500.000 ευρώ.

Την Παρασκευή 7/11/2014 στη Βεύη Φλώρινας έγινε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων για το θέμα της υπογραφής σύμβασης με απευθείας ανάθεση της εκμετάλλευσης του ορυχείου Βεύης. Από τη μια πλευρά ήταν ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα για πρώτη φορά (επειδή τον προβληματίζει η διάβρωση του εδάφους από τη συγκέντρωση τεραστίων όγκων νερού), ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης ο οποίος υπερασπίστηκε τα αιτήματα των κατοίκων της Βεύης, η ανεξάρτητη βουλευτής Ραχήλ Μακρή που έσουρε τα εξ αμάξης στην κυβέρνηση και στον βουλευτή της Ν.Δ. Στάθη Κωνσταντινίδη λέγοντας «είστε ψεύτες και κλέφτες», ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βεύης Δημήτρης Κυριακού, ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης (εντελώς αντίθετος με τη σύμβαση και υπέρ των κατοίκων και πρώην εργαζομένων της Βεύης), η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η Ευγενία Ουζουνίδου η οποία ήταν κάθετα αντίθετη με την σύμβαση. Από την άλλη πλευρά ήταν ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Στάθης Κωνσταντινίδης και η εκπρόσωπος κυβέρνησης Βασιλική Μεταξά, ειδική γραμματέας Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν… ξέρει τίνος είναι η εταιρία!

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στάθης Κωνσταντινίδης (φωτογραφία) είναι από αυτούς που θέλουν να υλοποιηθεί η σύμβαση και να εκμεταλλευθεί το ορυχείο η εταιρία Ακτωρ. Στη λαϊκή συνέλευση που έγινε, όταν κάποιοι ανέφεραν ότι η εταιρία Ακτωρ είναι συμφερόντων Μπόμπολα, ο βουλευτής έφτασε στο σημείο να πει ότι ο Μπόμπολας δεν έχει καμία σχέση με την εταιρία Ακτωρ και ότι η Ακτωρ είναι του Κούτρα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα