Ψευδοκράτος στην Ε.Ε. από το «παράθυρο»

Θύελλα ξεσήκωσε στην Κύπρο η αποδοχή των τουρκικών συνδέσμων αξιωματικών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ομοσπονδιών Στρατιωτικών EUROMIL (European Organization of Military Associations), κάτι που βάζει από το «παράθυρο» και τους αξιωματικούς του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τους Συνδέσμους Κυπρίων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Αποστράτων προστέθηκε και αυτή της ελληνικής Ανεξάρτητης Ενώσεως Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ) που συμπαρατάχθηκε μαζί τους.
Ως πρώτο αποτέλεσμα αναφέρεται η αντίδραση του Βέλγου προέδρου της EUROMIL Emmanuel Jacob, ο οποίος έσπευσε να επισημάνει ότι στον τουρκικό σύνδεσμο εδόθη καθεστώς παρατηρητού, που δεν προεξοφλεί ότι μετά δύο χρόνια θα γίνει πλήρες μέλος.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος είχε τηρήσει απόλυτα εχθρική στάση απέναντι στην κυπριακή πλευρά, απορρίπτοντας όλα τα επιχειρήματά της χωρίς να τα εξετάσει επί της ουσίας. Μάλιστα, στον δικτυακό τόπο της EUROMIL (www.euromil.org) δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση της συμμετοχής των Τούρκων αξιωματικών στον ευρωπαϊκό οργανισμό. Δεν έχει προστεθεί σύνδεσμος «Members in Turkey» όπως υπάρχει για τις άλλες χώρες και μόνο εάν γνωρίζει κανείς ότι ο τουρκικός σύνδεσμος ονομάζεται TAS και τη ζητήσει, θα δει να ανάβει μια κόκκινη ένδειξη στη θέση της Κωνσταντινουπόλεως στον διαδραστικό χάρτη της EUROMIL.
Πάντως, την τουρκική υποψηφιότητα καταψήφισαν οι εκπρόσωποι από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ οι εκπρόσωποι άλλων δύο χωρών, της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας, απείχαν από την ψηφοφορία.

Ελληνες στρατιωτικοί επισήμαιναν ότι ο Βέλγος πρόεδρος προφανώς βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν τέθηκαν υπόψη του δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία πανηγύριζαν την εισδοχή θεωρώντας τη, ούτε λίγο ούτε πολύ, έμμεση ευρωπαϊκή αναγνώριση των «ενόπλων δυνάμεων» του ψευδοκράτους.

Ταυτόχρονα, σε μια αυστηρή επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Κυπρίων Αξιωματικών Ιωάννη Μαλιώτη τίθενται αμείλικτα ερωτήματα προς τους Ευρωπαίους στρατιωτικούς, ενώ καλεί τον τουρκικό σύνδεσμο TAS να πράξει τα αυτονόητα και πρώτα απ’ όλα να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν αποτελεί μέλος του η «Διοίκηση Δυνάμεων Ασφαλείας της λεγομένης ΤΔΒΚ», ενός καθεστώτος που δεν είναι αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα.

Παράλληλα, ο τουρκικός σύνδεσμος καλείται να αναγνωρίσει τους τρεις κυπριακούς συνδέσμους (αξιωματικών, υπαξιωματικών και αποστράτων), που είναι μέλη της EUROMIL εδώ και πολλά χρόνια. Ο TAS βέβαια, ακολουθώντας την πάγια τουρκική τακτική, αγνοεί επιδεικτικά την κυπριακή παρουσία.

Στους δύο ελληνικούς συνδέσμους (ΑΝΕΑΕΔ και ΕΤΑΛ), που μετέχουν στη EUROMIL, οι αντιδράσεις των μελών είναι εντονότατες και συζητούν ακόμη και άμεση αποχώρηση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κάτι που έχει τεθεί και στους κυπριακούς συνδέσμους. Επικρατούν όμως οι ψυχραιμότερες φωνές που προκρίνουν το να ζητηθούν εξηγήσεις από τη διοίκηση της EUROMIL. Αναμένεται ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΑΝΕΑΕΔ, αντιναύαρχος ε.α. Γεώρ. Ροΐδης θα απευθύνει σχετική επιστολή στον κ. Jacob. Από τις απαντήσεις του θα εξαρτηθεί η περαιτέρω στάση της ελληνικής πλευράς, η οποία, σημειωτέον, θα φιλοξενήσει τον προσεχή Απρίλιο στην Αθήνα την ολομέλεια της EUROMIL.

Στον χρόνο αυτόν, κατά τον οποίο θα βρεθούν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι όλων των ομοσπονδιών-μελών του ευρωπαϊκού οργανισμού, τοποθετείται από τις διοικήσεις των ελληνικών και κυπριακών συνδέσμων ο ορίζοντας των καταληκτικών αποφάσεων ως προς τη στάση τους απέναντι στη EUROMIL και τη συμμετοχή τους σε αυτή. Ολα θα εξαρτηθούν από τη στάση της διοικήσεως απέναντι στα ζητήματα που δημιουργεί η τουρκική συμμετοχή και τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το ίδιο το καταστατικό του οργανισμού. Το γεγονός και μόνο ότι η Τουρκία διατηρεί στρατό κατοχής σε χώρα-μέλος της Ε.Ε. είναι από μόνο του πολύ σημαντική ανακολουθία προς τις αρχές της EUROMIL.

Ποια είναι η EUROMIL και ο ρόλος του (Βέλγου) προέδρου της

Τα 93.000 μέλη που φέρνει ο τουρκικός σύνδεσμος TAS στη EUROMIL και οι αντίστοιχες συνδρομές τις οποίες θα πληρώνουν στον ευρωπαϊκό οργανισμό θεωρούνται ισχυρό κίνητρο για την αποδοχή τους σε αυτόν. Αυτό μπορεί να ερμηνεύει τη στάση του Βέλγου προέδρου Emmanuel Jacob, ο οποίος επέδειξε αδικαιολόγητη προκατάληψη εις βάρος των κυπριακών θέσεων, ενώ η συμπεριφορά του απέναντι στους Κυπρίους εκπροσώπους χαρακτηρίζεται επιεικώς ως εχθρική. Και τούτο, όταν ο κ. Jacob γνωρίζει πολύ καλά το κυπριακό πρόβλημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σημερινή» της Λευκωσίας, ο κύριος αυτός έχει φιλοξενηθεί στην Κύπρο τρεις φορές και μάλιστα έχει επισκεφθεί την Πράσινη Γραμμή, συνοδευόμενος από Κυπρίους αξιωματικούς.

Παρόλο ότι τα γνωρίζει όλα αυτά, ο Βέλγος πρόεδρος εμφανίσθηκε πριν από την ψηφοφορία να προσπαθεί να επηρεάσει υπέρ της τουρκικής υποψηφιότητας, αγνοώντας τις επισημάνσεις των Κυπρίων οι οποίοι σε σχετικές επιστολές τόνιζαν για τους Τούρκους αξιωματικούς ότι «υπό κανονικές συνθήκες οι περισσότεροι από αυτούς έπρεπε να οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου». Υπογράμμιζαν, επίσης, ότι ο πρόεδρος και πολλοί εκπρόσωποι της EUROMIL δεν συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα των κυπριακών επισημάνσεων και το γεγονός ότι «πρόκειται ουσιαστικά για απειλές που δεχόμαστε καθημερινά για τη φυσική επιβίωσή μας στην ίδια μας την πατρίδα από τα στελέχη του εν λόγω τουρκικού συνδέσμου».

Η εκλογή του κ. Jacob στην προεδρία της EUROMIL έγινε με την υποστήριξη των Γερμανών, που έχουν την ισχυρότερη ομοσπονδία. Με 191.410 μέλη η γερμανική DBvW είναι από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές, με ζωή 56 ετών (από το 1958), ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της EUROMIL το 1972. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία αυτού του μεγέθους αρκεί να δούμε ότι τα μέλη από την Ιταλία είναι 8.354, από το Βέλγιο 6.963 και από την Πολωνία 3.620.

Οι τρεις κυπριακοί σύνδεσμοι αριθμούν συνολικά 2.335 μέλη, ενώ οι δύο ελληνικοί μόλις 420. Και αν αυτός ο αριθμός φαίνεται χαμηλός, να αναφέρουμε ότι ο αντίστοιχος γαλλικός σύνδεσμος αριθμεί μόλις 118.
Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που οι Τούρκοι γίνουν πλήρες μέλος, με τους 93.000 στρατιωτικούς που αριθμούν γίνονται η δεύτερη δύναμη μετά τη Γερμανία, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από την τρίτη. Θα μπορούν, δηλαδή, να περνούν με μεγάλη άνεση τις θέσεις τους.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα