Η ασπίδα στην άνοια

Η άσκηση έχει συνδεθεί κυρίως με την απώλεια βάρους και το κάψιμο θερμίδων, υπάρχουν όμως πολύ περισσότεροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να γυμνάζεται κανείς τακτικά και αυτοί έχουν να κάνουν με θέματα πολύ πιο σοβαρά από την εξωτερική εμφάνιση. Δύο από αυτά είναι η μνήμη και η προστασία από την άνοια που προσφέρει η άσκηση επειδή ενισχύει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Alzheimer’s Disease» αναφέρει ότι όσοι γυμνάζονται τακτικά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τη χρόνια φλεγμονή και τη διατάραξη της ορμονικής ισορροπίας, παράγοντες που παίζουν σοβαρό ρόλο στην πρόκληση άνοιας. Η άσκηση είναι απαραίτητη και για όσους υποφέρουν από άγχος, καθώς μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της γνωστής και ως ορμόνης του στρες. Το γεγονός αυτό μειώνει και τα συμπτώματα της ανησυχίας και της ταραχής, ενώ για όλους αυτούς τους λόγους η άσκηση θεωρείται απαραίτητη για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι το τρέξιμο και το περπάτημα πριν από κάποιο σημαντικό γεγονός, όπως είναι οι εξετάσεις, οι επαγγελματικές συνεντεύξεις κ.ά., βοηθούν τους ανθρώπους να ηρεμήσουν και να αποβάλλουν το άγχος. Επίσης, σε αντίθεση με την εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι, η άσκηση μπορεί να αποβάλλει και την κόπωση ή τουλάχιστον να τη μειώσει αισθητά, αλλά και να δώσει περισσότερη ενέργεια από ό,τι τα ενεργειακά ποτά. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007 από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια έδειξε ότι όσοι κάνουν καθιστική δουλειά μπορούν να μειώσουν κατά 65% την κούραση που αισθάνονται μετά την εργασία τους αν κάνουν γυμναστική ήπιας έντασης.

Τέλος, η άσκηση, όταν γίνεται σωστά, προστατεύει την καρδιά από τα προβλήματα, μειώνει τους πόνους στη μέση και άλλα σημεία του σώματος, ενώ αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να αποφύγει κανείς τους τραυματισμούς.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα