Επεισόδια μετά τη μη παραπομπή αστυνομικού για φόνο μαύρου

Ποτάμι μαύρης οργής απειλεί να πνίξει την Αμερική που πήρε φωτιά μετά την απόφαση των ενόρκων στο Φέργκιουσον του Μισούρι να μην παραπέμψουν σε δίκη τον αστυνομικό, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο άοπλο Aφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν. Στο άκουσμα της απόφασης των ενόρκων, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανή αιτία για να ασκηθούν οποιεσδήποτε διώξεις εναντίον του αξιωματικού Ντάρεν Ουίλσον», οι μαύροι κάτοικοι της περιοχής εξεγέρθηκαν! Και μέσα σε λίγες ώρες η πόλη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, ανάβοντας το φιτίλι μιας φωτιάς που επεκτάθηκε αστραπιαία σε ολόκληρη την Αμερική.

Σε 80 πόλεις!

Από το Μισούρι έως την Οκλαχόμα και από τη Νέα Υόρκη έως τη Φιλαδέλφεια χιλιάδες μαύροι -αλλά και αρκετοί λευκοί- πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας σε περισσότερες από 80 πόλεις κατά της αστυνομικής βίας και των φυλετικών διακρίσεων. Τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στο Φέργκιουσον, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές που πυρπόλησαν τουλάχιστον 12 κτίρια και πολλά αυτοκίνητα. Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 60 συλλήψεις, ενώ έγιναν λεηλασίες καταστημάτων. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων δέχθηκαν πυροβολισμούς, ενώ η πόλη τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 μέρες.

Στόχος έγινε και ο επιθεωρητής της αστυνομίας Γουίλιαμ Μπράτον, ο οποίος δέχτηκε επίθεση με κόκκινη μπογιά, που παρέπεμπε στο αίμα του αδικοχαμένου Μάικλ Μπράουν

Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως ένας νεαρός βρέθηκε νεκρός (πυροβολήθηκε και πυρπολήθηκε από αγνώστους) μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο κοντά στο σημείο δολοφονίας του Μπράουν. Ο δήμαρχος του Σεντ Λούις, Φράνσις Σλέι, δήλωσε «απογοητευμένος» από το ξέσπασμα της βίας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης είπε χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι που λεηλατούν, που σπάνε παράθυρα (να ξέρουν ότι) αυτό δεν είναι διαδήλωση, είναι εγκληματική συμπεριφορά». Ο κυβερνήτης του Μισούρι, Τζέι Νίξον, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα στείλει στο Φέργκιουσον επιπλέον μέλη της Εθνοφρουράς για την αντιμετώπιση της βίας.

Σχεδόν ταυτόχρονα ξεσπούσαν επεισόδια σε τουλάχιστον 1.000 γειτονιές σε πολλές περιοχές της Αμερικής, ενώ τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες από τις διαμαρτυρίες στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στην Times Square. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, τα μέλη της οικογένειας του Μάικ Μπράουν δήλωσαν «βαθύτατα απογοητευμένοι που ο δολοφόνος του παιδιού τους δεν θα τιμωρηθεί». Oι δικηγόροι του αστυνομικού, από την πλευρά τους, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι ο Ντάρεν Ουίλσον «ακολούθησε τον νόμο και την εκπαίδευσή του και άνοιξε πυρ βρισκόμενος σε αυτοάμυνα, καθώς φοβήθηκε για τη ζωή του». Οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος υποστήριξαν ότι ο Μάικ Μπράουν προσπάθησε να παραδοθεί, όταν δέχτηκε πυρά από το όπλο του αστυνομικού. Ο Μπράουν, σύμφωνα με τη νεκροψία, είχε δεχθεί τουλάχιστον έξι σφαίρες…

Εκκλήσεις από Ομπάμα

«Μαύρος και άοπλος». Συνδυασμός που, όπως αποδεικνύεται, σκοτώνει. Η Αμερική που τόλμησε, εκλέγοντας έναν μαύρο πρόεδρο, φαίνεται ότι ακόμη παλεύει με το παρελθόν της και τις φυλετικές διακρίσεις. Μια ιστορία παλιά όσο και η ιστορία της που επαναλαμβάνεται. Η βία συνδέεται με τις φυλετικές διαφορές, και αυτές με το βιοτικό επίπεδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απευθύνει έκκληση για ηρεμία, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το πρόβλημα. «Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο.Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» είπε ο Ομπάμα, λίγα λεπτά αφότου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον.

Φυλετικές διακρίσεις

Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι οι φυλετικές διακρίσεις δεν έχουν ακόμα εκλείψει. «Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Φέργκιουσον, είναι πρόβλημα της Αμερικής» είπε, και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα αυτά και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αλλά αυτό δεν θα γίνει πετώντας μπουκάλια, σπάζοντας τζάμια αυτοκινήτων». Οταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στο Φέργκιουσον, απάντησε: «Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα». Αυτή η στάση αναμονής του προκάλεσε ποικίλα αρνητικά σχόλια εντός και εκτός αμερικανικών συνόρων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα