«Εβρεχε» τροπολογίες σε νομοσχέδιο του Παιδείας

Της… τροπολογίας έγινε και χθες στη Βουλή, καθώς στο νομοσχέδιο για την Ερευνα και την Ανάπτυξη του υπουργείου Παιδείας (που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια) έχουν κατατεθεί συνολικά 58 τροπολογίες! Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το νομοσχέδιο είναι 165 σελίδες, οι τροπολογίες φθάνουν τις 180.

Οι 49 εξ αυτών έχουν κατατεθεί από βουλευτές, ενώ οι υπόλοιπες εννέα από υπουργούς. Επίσης 28 προέρχονται είτε από την κυβέρνηση είτε από βουλευτές της πλειοψηφίας και 30 από κόμματα και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Και όλα αυτά, μάλιστα, την ώρα που την περασμένη εβδομάδα η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, με ανακοίνωσή της, στηλίτευε την πρακτική των εκπρόθεσμων τροπολογιών, καλώντας βουλευτές, αλλά κυρίως τους υπουργούς της κυβέρνησης, να σταματήσουν να νομοθετούν με τον τρόπο αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, για ακόμη μια φορά, υπάρχουν αρκετές τροπολογίες που το αντικείμενό τους δεν είναι συναφές με το νομοσχέδιο. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του πρώην υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος ζητά να διατηρήσουν τις κατασκευές τους τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Μικρολίμανο έως την έγκριση των μελετών ανάπλασης της περιοχής.

Ιδιαίτερο,  ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τροπολογίες που έχει καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Ταλιαδούρος και όλες τους αφορούν τα ιδρύματα που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Σε αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων έργου προμηθειών και υπηρεσιών από ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, χωρίς δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού, εφόσον «δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι ΑΝ.ΕΛ., για παράδειγμα, ζητούν με τροπολογία τη διακοπή χρηματοδότησης κομμάτων των οποίων ο αρχηγός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη (βλ. Χρυσή Αυγή). Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, εξασκεί την πολιτική των προσλήψεων, καθώς ζητά να μονιμοποιηθούν οι ερευνητές Α’ και Β’ βαθμίδας, ανεξαρτήτως της εργασιακής τους σχέσης. Επίσης, με άλλη τροπολογία αιτείται την επανασύσταση των καταργηθεισών ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. και την επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα