Siemens: Η πρόταση-φωτιά του οικονομικού εισαγγελέα για τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου με τις μίζες

Με μία πρόταση-καταπέλτη ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης προτείνει την παραπομπή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών των βασικών πρωταγωνιστών του μεγαλύτερου πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου από την εποχή της Μεταπολίτευσης και μετά, της υπόθεσης της Siemens. Στους 64 κατηγορουμένους περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα της Siemens Hellas, όπως οι φυγόδικοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας, και ο Πρόδρομος Μαυρίδης, στον οποίον αποδίδεται κεντρικός ρόλος στη διακίνηση του «μαύρου χρήματος». Περιλαμβάνονται, ακόμα, πρώην μεγάλα στελέχη του ΟΤΕ, όπως οι Γιώργος Σκαρπέλης και Αθανάσιος Γρεβενίτης, ο άλλοτε στρατηγός της Χαριλάου Τρικούπη Θεόδωρος Τσουκάτος και επιχειρηματίες, όπως οι Αλέξανδρος Λέτσας και Γεώργιος Καλδής.

Ο κ. Μπρης, κατά περίπτωση, τους αποδίδει τις κατηγορίες της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/50 (αδικήματα που επισύρουν ισόβια κάθειρξη) και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα (αδίκημα που τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών). Αντίθετα, εισηγείται την απαλλαγή 12 κατηγορουμένων, όπως οι τρεις θυγατέρες του Χρήστου Καραβέλα (η σύλληψή τους το 2009 είχε προκαλέσει σάλο).

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναλύει διεξοδικά τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» μέσω δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών που χρησιμοποιήθηκαν ως «όχημα» για να δωροδοκηθούν πρόσωπα, όπως ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης (η δικογραφία που τον αφορά έχει διαχωριστεί και δικάζεται εδώ και έναν χρόνο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), έως στελέχη και υπάλληλοι του ΟΤΕ.

Στόχος των δωροδοκιών, κατά τον κ. Μπρη, ήταν να υπογραφεί και να υλοποιηθεί η σύμβαση 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ! Στην πολυσέλιδη πρότασή του (2.369 σελίδες) επισημαίνει ότι στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» διακινήθηκαν τουλάχιστον 68.465.941 ευρώ σε μίζες! Οι μεταφορές των ποσών γίνονταν κυρίως σε εμβάσματα σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς (πολλοί εκ των οποίων λειτουργούσαν με κωδικές ονομασίες) ή με εμβάσματα σε λογαριασμούς εταιριών που ελέγχονταν από υπαλλήλους του ΟΤΕ ή τρίτα πρόσωπα.

Ο κ. Μπρης τονίζει ότι είχε διαμορφωθεί μια «υποδομή με τη χρήση διαφόρων τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι ετηρούντο σε διάφορες χώρες και μάλιστα εκτός Γερμανίας». Προσθέτει ότι πρόκειται για «λογαριασμούς που ετηρούντο στο όνομα υπαλλήλων της SIEMENS AG στην Αυστρία ή υπό κωδικούς από υπαλλήλους της Ελληνικής εταιρείας Siemens A.E. ή στο όνομα εταιριών ή τρίτων προσώπων που αυτοί ήλεγχαν σε Αυστρία, Ελβετία, Μονακό, Μεγάλη Βρετανία ή σε λογαριασμούς υπαλλήλων του ΟΤΕ υπό κωδικό στην Αυστρία ή λογαριασμούς υπαλλήλων του ΟΤΕ που ανοίχθηκαν με την προοπτική κατάθεσης μετρητών σε αυτούς σε Λουξεμβούργο, Αυστρία, Γερμανία».

Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν εταιρίες από πρόσωπα φίλα προσκείμενα στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, είτε απευθείας είτε μέσω πληρωμής εικονικών τιμολογίων δήθεν παροχής υπηρεσιών συμβούλων προς τη γερμανική εταιρία Siemens. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι εταιρίες είτε είχαν συσταθεί για τον σκοπό αυτό (εταιρίες δεύτερου επιπέδου) είτε απευθείας ή με τη μεσολάβηση και άλλων εταιριών (εταιρίες τρίτου επιπέδου) που ήλεγχαν και διαχειρίζονταν τα στελέχη της Siemens Γερμανίας, Reinhard Siekaczek και Robin Martin. Τα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν φαίνεται να τα παρέδιδαν οι υπάλληλοι της Siemens Ελλάς στα στελέχη του ΟΤΕ, κυρίως σε μετρητά!

Ενα ακόμη ενδιαφέρον σημείο της εισαγγελικής πρότασης είναι ότι πέραν των 14 πρώην στελεχών του ΟΤΕ που παραπέμπονται για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/50 και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα υπάρχουν και άλλα στελέχη και υπάλληλοι του ΟΤΕ των οποίων τα προσωπικά στοιχεία δεν εξακριβώθηκαν από την ανάκριση.

Πέραν του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του Χρήστου Καραβέλα, κεντρικός ρόλος στην υπόθεση αποδίδεται και στο πρώην στέλεχος της Siemens Πρόδρομο Μαυρίδη, για τον οποίον επισημαίνεται ότι λειτουργούσε με βάση το «αντισταθμιστικό μοντέλο», δηλαδή εκμεταλλευόμενος τις προθέσεις τρίτων προσώπων για την εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό (ιδίως στην Ελβετία) και με παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος προέβη στη συγκέντρωση σημαντικών χρηματικών ποσών. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Μπρη,  χρησιμοποιούσε για δωροδοκίες υπαλλήλων και στελεχών του ΟΤΕ. 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα