Τα… σπάει στο Παρίσι! Σήμερα η καυτή ατζέντα με Ασφαλιστικό, ομαδικές απολύσεις και ανατροπές στο Δημόσιο

Ο παριζιάνικος αέρας δεν φαίνεται ότι βοηθά να βρεθεί κοινό σημείο μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης. Η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπίας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, στη «βίλα Σάιντ», κύλησε με το δημοσιονομικό κενό να βρίσκεται στο επίκεντρο και με την τρόικα να επιμένει στο υψηλό νούμερο των 3,5 δισ. ευρώ για το 2015. Η ελληνική πλευρά υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι το ύψος του ανέρχεται μόλις στα 335.000.000 ευρώ.

Το e-mail

«Η συζήτηση προχωρά αναλυτικά και εξαντλητικά σε όλα τα δημοσιονομικά ζητήματα» σημείωνε αργά χθες το βράδυ πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις θέσεις που έστειλε το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα με e-mail την περασμένη Κυριακή αναφορικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Οι θέσεις αυτές είναι:

1. Βελτίωση των δημοσίων εσόδων το 2015 χάρη στην ανάπτυξη, που, κατά τον Προϋπολογισμό, θα φτάσει το 2,9%.

2. Υψηλότερη εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η τρόικα τοποθετεί την απόδοση του φόρου περίπου στο 60%, ενώ η Αθήνα υποστηρίζει ότι θα ξεπεράσει το 80%.

3. Εσοδα 400.000.000 ευρώ αναμένονται από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

4. Περίπου 350.000.000 ευρώ προσδοκάται ότι θα αποφέρει η δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων εμπλεκομένων σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, απάτης προς το Δημόσιο κ.λπ.

Οι χθεσινές συζητήσεις ξεκίνησαν στις 4 το απόγευμα με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Τάσου Αναστασάτου, των συμβούλων του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη και Σταύρου Παπασταύρου, και του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα. Λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα στο κτίριο μπήκαν και οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως, η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί αναλυτικά στα υπόλοιπα θέματα (δηλαδή το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τις απολύσεις στο Δημόσιο και το Ενιαίο Μισθολόγιο) σήμερα.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μικρής παράτασης των συνομιλιών μέχρι αύριο το πρωί.
Οριστικές αποφάσεις δεν πρέπει να αναμένονται από τις διμερείς συναντήσεις στο Παρίσι. Στόχος είναι να κλειστεί μια ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, με πιο πιθανή την 1η Δεκεμβρίου, αλλά και να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία εν όψει της αυριανής συνεδρίασης των βοηθών των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group).

Yπάκουος ο Γκίκας στους δανειστές

Αισιόδοξος και χαμογελαστός κατέφθασε χθες, λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπίας στον ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης για να συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας. Βεβαίως, το ερώτημα είναι αν η αισιοδοξία του θα δικαιωθεί στο τετ α τετ με τους Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

«Εχουμε έρθει για να συνεχίσουμε τη συζήτηση, κάνουμε πρόοδο και συνεχίζουμε. Σκοπός μας είναι να κλείσουμε την αναθεώρηση» δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης, βάζοντας ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Μάλιστα, σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2015, που σύμφωνα με την τρόικα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, απάντησε: «Αυτό θα κλείσει. Θα το συζητήσουμε». Ο υπουργός φρόντισε να στείλει στους δανειστές μας το μήνυμα ότι η Αθήνα συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους, λέγοντας: «Το βασικό θέμα είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να αναπτύσσεται με δημοσιονομική πειθαρχία και επιπλέον διαρθρωτικές αλλαγές».

Πάντως, τα μηνύματα από τη Γερμανία δείχνουν ότι η ελληνική αντιπροσωπία θα περάσει δύσκολες ώρες στο Παρίσι. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το Βερολίνο διαμηνύει ότι το τρέχον πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει, ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει εντός Ελλάδας, ενώ μετά θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική φάση έως την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.

Πολυτίμη Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα