Σώοι οι 700 μετανάστες, το θρίλερ συνεχίζεται

Σε «θρίλερ» εξελίχθηκε η επιχείρηση διάσωσης περίπου 700 μεταναστών (διάφορων εθνικοτήτων) που παρέμεναν, ως αργά χθες το βράδυ, «εγκλωβισμένοι» σε ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο, 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Το πλοίο «Baris» απέπλευσε από χώρα της Αφρικής με σημαία Κιριμπάτι και προορισμό την Ιταλία, αλλά ακινητοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στο Λιβυκό Πέλαγος λόγω μηχανικής βλάβης.

Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή, ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, σκάφη του Λιμενικού και η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, που ανέλαβε τη ρυμούλκηση του «Baris» προς την Ιεράπετρα μέσα σε αντίξοες συνθήκες.
Στελέχη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μιλούσαν χθες για «εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση», επισημαίνοντας ότι στην περιοχή έπνεαν σφοδροί βορειοδυτικοί άνεμοι, προκαλώντας έντονο κυματισμό. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στο πλοίο επέβαινε μεγάλος αριθμός γυναικών και παιδιών, ενώ οι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού εντόπισαν ένοπλους άνδρες (πιθανότατα διακινητές) ανάμεσα στους μετανάστες.

«Παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω της κακοκαιρίας. Τα εμπορικά πλοία δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το ακυβέρνητο πλοίο με τους μετανάστες, ενώ η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες μέχρι να ξεκινήσει η ρυμούλκηση» είπε στη «δημοκρατία» ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Αμέσως μετά τον εντοπισμό του «Baris», σήμανε συναγερμός και στις υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού, καθώς -με τον ιό Εμπολα να βρίσκεται σε έξαρση- όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Οι τοπικές Αρχές βρίσκονται επίσης σε αναζήτηση χώρων φιλοξενίας των μεταναστών, αν και όλοι συμφωνούν ότι στην Κρήτη δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα