Τρόμαξε, όπως φαίνεται, τα επενδυτικά funds ο ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα ακόμα πιο ασταθή και δύσκολη από τη σημερινή. Κι όλα αυτά παρά την οπισθοχώρηση για το άμεσο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που έκαναν στο City του Λονδίνου οι Γ. Σταθάκης και Γ. Μηλιός, κατά τη διάρκεια των επαφών τους με ξένους οικονομικούς παράγοντες
Οπως αποκαλύπτει κείμενο-έκθεση της Bank of America / Merrill Lynch με θέμα τη συνάντηση του Λονδίνου, τα δύο στελέχη της Κουμουνδούρου όχι μόνο δεν έπεισαν ότι έχουν σχέδιο για έξοδο από την κρίση, αλλά δεν είχαν καμία απάντηση στο ερώτημα τι θα γίνει αν δεν δεχτούν Ευρώπη και ΔΝΤ τις απαιτήσεις τους.
Στο ευρώ
Οι μόνες διαβεβαιώσεις που έδωσαν ήταν ότι δέχονται «ως πρώτο βήμα την παράταση του χρόνου αποπληρωμής» και ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ σε κάθε περίπτωση», χωρίς κάτι πιο συγκεκριμένο.
Επίσης, τόνισαν ότι «δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις», χωρίς να πουν αν θα ακυρώσουν προγραμματισμένες ή πραγματοποιηθείσες ιδιωτικοποιήσεις, ενώ μίλησαν ακόμα και για μετεκλογική «συνεργασία με ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι».
Η έκθεση, που διανεμήθηκε χθες στους πελάτες της τράπεζας ως σημείωμα ενημέρωσης, κατακεραυνώνει την αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι είναι πολύ μακριά από την τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. «Ακόμη κι αν τελικά βρουν μια μέση λύση, αυτό θα μπορούσε να έλθει έπειτα από σχεδόν ολόκληρο το 2015, με τα ρίσκα να συσσωρεύονται στο μεταξύ». Οι περισσότεροι πελάτες της τράπεζας ανέφεραν ότι θεωρούν αδύνατο να ικανοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε όσα ζητά από Ε.Ε. και ΕΚΤ και προέβλεψαν τεράστια πίεση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Η έκθεση έρχεται σε συνέχεια ενός mail του στελέχους της Capital Group κ. Σπούνερ, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου, η οποία ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος εκπρόσωπος δεν βρισκόταν στη συνάντηση.
«Ο Σπούνερ είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό (Σαμαράς) παλαιότερα» ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης, ενώ σχολιάζοντας την έκθεση της Merrill Lynch ανέφερε πως «δεν αναμέναμε από τους επενδυτές να αντιδράσουν διαφορετικά».
Σε αυτό το mail υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο (22 Μαρτίου ανέφεραν τα δύο στελέχη). « Ο Γ. Σταθάκης είπε ότι θα διακοπεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ, θα διαπραγματευτεί ένα πρόγραμμα μόνο με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν υπάρχει σχέδιο β΄ ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να το αποκαλύψει» αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Ν. Σταυρουλάκης



