Τα 10+1 SOS της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών

Περίπου 4.000.000 φορολογούμενοι, που χρωστούν στο Δημόσιο έως 1.000.000 ευρώ ή συνολικά 71,5 δισ. ευρώ έως και την 1η Οκτωβρίου 2014, έχουν την τελευταία ευκαιρία, όπως διαμηνύει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία. Η ρύθμιση παρέχει στους οφειλέτες έως και 100 μηνιαίες δόσεις για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών με «κούρεμα» από 20% έως και 100% των προσαυξήσεων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει κάθε οφειλέτης.

Η ρύθμιση έχει μια σειρά από κρίσιμες λεπτομέρειες για τους οφειλέτες. Από αυτές θα εξαρτηθεί ακόμη και το αν θα καταφέρουν να παραμείνουν ενταγμένοι στη ρύθμιση. Οι 11 κυριότερες από αυτές είναι οι εξής:

1. Μπορούν να ενταχθούν μόνο οφειλές οι οποίες έχουν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014. Ετσι, για παράδειγμα, μπορούν να μπουν οφειλές όπως η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που έληξε τον Σεπτέμβριο και οι δύο πρώτες δόσεις του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

2. Για οφειλές έως 15.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φθάσει στις 100, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές ανέρχεται σε έως 72. Χρειάζεται προσοχή στον αριθμό των δόσεων, διότι όσο περισσότερες είναι τόσο λιγότερη είναι η έκπτωση από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης εξόφλησης, ενώ χρεώνεται και ετήσιο επιτόκιο 4,56%.

3. Το επιτόκιο 4,56% δεν είναι καθόλου μικρό, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως ήταν λίγο πάνω από 8,76%, το οποίο ήταν απλώς αστρονομικό! Το 4,56% παραμένει ένα υψηλό επιτόκιο για την ευρωζώνη, δεδομένου ότι το μέσο επίπεδο του ευρωεπιτοκίου (euribor) κυμαίνεται στην παρούσα περίοδο γύρω από το 0,33%.

4. Για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει πρώτα να έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του, οι οποίες έληξαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2014. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έχει αφήσει απλήρωτη τη δόση του ΕΝΦΙΑ του Οκτωβρίου, θα πρέπει είτε να την εξοφλήσει είτε να τη ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση σε έως 12 δόσεις.

5. Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης είναι 50 ευρώ. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να «τεστάρουν» κάθε πιθανό σενάριο αριθμού δόσεων και θα εμφανίζεται το αντίστοιχο ποσό των δόσεων.

6. Το μέγιστο ποσό βασικής οφειλής που μπορεί να ρυθμιστεί δεν ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

7. Ο φορολογούμενος που θα ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει μετά την ένταξή του να είναι συνεχώς φορολογικά ενήμερος, δηλαδή να εξοφλεί τις οφειλές του ή να τις ρυθμίζει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

8. Για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει εντός τριών ημερών να εξοφλήσει την πρώτη δόση.

9. Οσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας των 48 δόσεων μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων. Ωστόσο, αν παραμείνουν στην παλιά ρύθμιση, θα έχουν ένα μπόνους με τη μορφή έκπτωσης 20% από τους τόκους που έχουν χρεωθεί. Το μπόνους θα δοθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.

10. Χρόνος για την υπαγωγή στη ρύθμιση υπάρχει. Η προθεσμία λήγει στις 31 Μαρτίου 2015.

11. Στην εφάπαξ εξόφληση της οφειλής χορηγείται έκπτωση 100% από τις προσαυξήσεις.

Η υποβολή της αίτησης (στο TAXISnet) σε τέσσερα βήματα

Βήμα 1ο: Με τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet εισέρχεστε στον λογαριασμό σας και επιλέγετε «Εφαρμογές TAXIS». Στη «Ρύθμιση Οφειλών» επιλέγετε την ένδειξη «Αίτηση Ρύθμισης Οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014».

Βήμα 2ο: Στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζεται η «Υποβολή Αίτησης» και, κάνοντας κλικ στην επιλογή «Υποβολή νέας», εμφανίζεται η καρτέλα με τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες εντάσσονται υποχρεωτικά στη ρύθμιση. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται το σύνολο των οφειλών προς ρύθμιση και συγκεκριμένα το κεφάλαιο και οι προσαυξήσεις έως την ημερομηνία αίτησης.

Βήμα 3ο: Σε πίνακα εμφανίζονται το ποσοστό της έκπτωσης, το ποσό της έκπτωσης παγιωμένων προσαυξήσεων, οι προσαυξήσεις μετά την ημερομηνία της αίτησης, το ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό, ο μέγιστος αριθμός δόσεων και το ποσό της δόσης. Ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει το πρόγραμμα ρύθμισης δόσεων στο οποίο επιθυμεί να ενταχθεί και να κάνει κλικ πάνω στον αριθμό των δόσεων. Αμέσως εμφανίζονται το ποσό της μηνιαίας δόσης και το συνολικό πληρωτέο ποσό.

Βήμα 4ο: Στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζεται η αίτηση «ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014», όπου τα στοιχεία του οφειλέτη είναι προσυμπληρωμένα. Με την υποβολή της αίτησης ολοκληρώνεται η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση.

Φοροτεχνικοί και λογιστές σημειώνουν ότι όσοι έχουν παλιές οφειλές, δηλαδή πριν από το 2013, και έχουν επιβαρυνθεί έτσι με πολλές προσαυξήσεις, τους συμφέρει (εάν βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα) να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 60 δόσεις. Τους συμφέρει αυτό, γιατί στις 60 δόσεις το «κούρεμα» των προσαυξήσεων είναι 50%, ενώ στις 72 δόσεις περιορίζεται στο 30%.

Αντιθέτως, όσοι έχουν οφειλές από το 2013 και μετά, τους συμφέρει να ρυθμίσουν σε 12 ή 24 δόσεις με «κούρεμα» 90% ή 80% αντιστοίχως, και όχι να καταβάλουν εφάπαξ με «κούρεμα» 100%, με δεδομένο ότι οι προσαυξήσεις είναι σχετικά περιορισμένες.

Για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση της Νέα Αρχής και μπορούν να εξυπηρετούν τις 48 δόσεις, συστήνεται η παραμονή σε αυτήν, αφού έχουν ως κίνητρο επιπλέον «κούρεμα» 20% στις προσαυξήσεις.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα