Τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια

Τον τίτλο του «προσώπου των ημερών» έχει κερδίσει επάξια ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης, αφού στους τρεις μήνες θητείας του (ανέλαβε την 1η Σεπτεμβρίου) κατάφερε να προκαλέσει την έκρηξη της φοιτητικής κοινότητας όχι μόνο του ιδρύματος που διοικεί αλλά και άλλων ΑΕΙ. Εντούτοις, η διοίκηση του Καποδιστριακού έχει αντίθετη άποψη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο αντιπρύτανης του ιδρύματος Αντώνης Καλοκαιρινός, πρόκειται για μια «τραγική, καλά οργανωμένη μειοψηφία» που δημιουργεί επεισόδια. Η απόφαση του κ. Φορτσάκη να προσλάβει ιδιωτική εταιρία για τη φύλαξη των κτιρίων του ΕΚΠΑ (σε συνδυασμό με την εντολή να κλειδώνονται οι αίθουσες και να μην επιτρέπεται η είσοδος στους μη έχοντες εργασία) πυροδότησε την ένταση, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κ. Φορτσάκης, με τις δηλώσεις ή τις πράξεις του, έριξε λάδι στη φωτιά.

Χαρακτηριστική περίπτωση, η επίθεση ανδρών των ΜΑΤ σε δύο φοιτητές κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από τη Νομική Σχολή, κατόπιν εντολής του πρύτανη, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των φοιτητών. Πριν καλά καλά καταλαγιάσει ο θόρυβος από το εν λόγω περιστατικό, ο κ. Φορτσάκης βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο των φοιτητών με αφορμή εισήγησή του περί κατάργησης των Φοιτητικών Συλλόγων. Ωστόσο, οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έλαβε το θέμα με καταλήψεις σχολών στο Καποδιστριακό, στο Γεωπονικό, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον ανάγκασαν να τα μαζέψει. Με ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι δεν αμφισβητεί «τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα τω Φοιτητικών Συλλόγων, των οποίων η δράση μπορεί πάντοτε να είναι εποικοδομητική και υπό την έννοια αυτή αξίζει να ενισχυθεί».

Ομως, πριν από μερικές ημέρες κάποιοι από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεπέρασαν τα όρια, όταν σε συνάντηση με τον αντιπρύτανη άδειασαν πάνω στο γραφείο του σακούλες σκουπιδιών, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα καθαριότητας. Ο κ. Καλοκαρινός εξηγεί: «Δεν τους περιμέναμε, απαίτησαν να δουν τον πρύτανη και, όταν τους είπαμε ότι είναι εκτός Ελλάδος, άνοιξαν με τη βία την πόρτα του γραφείου του επειδή δεν μας πίστεψαν. Θεώρησα σωστό να μιλήσω εγώ μαζί τους και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Φορτσάκη. Αφού τους άκουσα, αντί να με αφήσουν να μιλήσω, μου άδειασαν τα σκουπίδια».

Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι «η νεολαία έχει δικαίωμα στην επανάσταση αλλά υπάρχει όριο», ενώ αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός λόγος για τις συνεχείς εντάσεις είναι ο εξής: «Ο νόμος ορίζει ότι στη συνεδρίαση της Συγκλήτου οι φοιτητές εκπροσωπούνται από ένα άτομο, τόσα χρόνια είχαν συνηθίσει όποιος ήθελε να εμφανίζεται στις συνεδριάσεις. Αυτό έπρεπε να σταματήσει γιατί μια απόφαση της Συγκλήτου μπορεί να θεωρηθεί παράνομη αν έχει ληφθεί παρουσία φοιτητών. Αυτό είναι που τους έχει ενοχλήσει».

Ερωτηθείς για την «ταυτότητα» των φοιτητών που πρωτοστατούν στις εντάσεις, ο κ. Καλοκαιρινός απαντά ότι «δεν ανήκουν σε κόμματα της Βουλής», αλλά φωτογραφίζει την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Οσον αφορά το ενδεχόμενο να προέρχονται και από τους κόλπους της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει αναφερόμενος στο περιστατικό με τα σκουπίδια: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως, όταν περιέγραφα τα γεγονότα, όλοι τα καταδίκαζαν και μόνο οι βουλευτές και οι πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα υποστήριζαν».

Τέλος, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκαθαρίζει: «Ουδέποτε καλέσαμε την Αστυνομία για να κάνει το παραμικρό. Εμείς κλείσαμε τα κτίρια υπό τον κίνδυνο των ζημιών από εξωπανεπιστημιακούς. Τα επεισόδια μεταξύ ανδρών της Αστυνομίας και φοιτητών έγιναν εκτός ασύλου και εκτός πανεπιστημίου. Το άσυλο είναι ιερό και έχει να κάνει με την προστασία των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών».

Αναψαν τα αίματα και στο ΑΠΘ

Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι οδηγείται η κατάσταση και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας άναψαν τα αίματα, όταν αναρτήθηκε στο διαδίκτυο βίντεο με παλαιότερη συνέντευξη του αναπληρωτή πρύτανη του ιδρύματος Γιάννη Τζιφόπουλου, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέσεις εξουσίας, δεν αλλάζει αλλιώς ο Ελληνας».

Η δήλωση Τζιφόπουλου προκάλεσε την οργή των φοιτητών και ειδικά του Συλλόγου Φοιτητών Φιλολογίας, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε τους πρυτάνεις του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ Θεόδωρο Φορτσάκη και Περικλή Μήτκα «φασιστοειδή μαργαριτάρια». Τελικά, ο κ. Τζιφόπουλος αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του (η οποία έγινε δεκτή) προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Στον αντίποδα, προς εκτόνωση βαίνει το τεταμένο κλίμα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Με μια κίνηση ματ, η Σύγκλητος κατάφερε να ηρεμήσει τα πνεύματα, καθώς ικανοποίησε το αίτημα των φοιτητών λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τη στρατηγική που ακολουθεί ο πρύτανης του Καποδιστριακού. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Συγκλήτου εξέφρασαν «την αντίθεσή τους στην επέμβαση κατασταλτικών μηχανισμών και τη λύπη τους για τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου», όταν άνδρες των ΜΑΤ χτύπησαν δύο φοιτητές στο κεφάλι έξω από τη Νομική Σχολή Αθηνών.

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ αποδοκίμασε «τη χρήση κάθε μορφής βίαιων επεμβάσεων στην αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης», προσθέτοντας ότι «οι πρακτικές που καλλιεργούν κλίμα έντασης και αναταραχής μακροπρόθεσμα δεν προστατεύουν τις ακαδημαϊκές λειτουργίες».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα