Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει, παρά τις διαφωνίες του, στη δημιουργία νέου κόμματος έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ο Γιώργος Παπανδρέου στον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Ομως, η υπόσχεση αυτή, όπως γνωρίζουν άλλωστε καλά αμφότεροι, έχει σχετική αξία, καθώς ο μεταξύ τους εμφύλιος προσέλαβε αμέσως μετά ανοιχτό χαρακτήρα, απειλώντας ακόμη και με πρόωρη πτώση την κυβέρνηση…
Στο αμέσως προσεχές διάστημα, η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο εσωκομματικό γήπεδο, αλλά ουδείς τρέφει ψευδαισθήσεις για τις πολιτικές παρενέργειες. Ζητώντας έκτακτο συνέδριο και εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση, ο κ. Παπανδρέου έσπευσε να σημειώσει ότι ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «θα τιμήσω μέχρι τέλους την αποστολή που μου εμπιστεύθηκαν οι πολίτες», προκειμένου να καθησυχάσει για τη στάση του εντός της Βουλής.
Μολονότι και αυτή η δήλωση επιδέχεται πολλών ερμηνειών, τις τελευταίες ημέρες διαμηνύει μέσω συνεργατών του ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση και πολύ περισσότερο να τη ρίξει. Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ωστόσο, ο Ιανουάριος (οπότε θα έχει διαφανεί εκτός απροόπτου και ο εσωκομματικός συσχετισμός δυνάμεων) θα είναι ο μήνας των τελικών αποφάσεων του κ. Παπανδρέου.
Ηδη μια μερίδα στελεχών τον πιέζει να προχωρήσει γρήγορα σε ρήξη και -αν δεν επιτευχθεί η ανατροπή του κ. Βενιζέλου από την ηγεσία- στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, που θα συμμετάσχει στις εκλογές με την επιδίωξη να ξεπεράσει σε ποσοστά το ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα -αν συμβεί αυτό- είναι τι θα γίνει με την κυβέρνηση. Το πιθανότερο είναι να επισπευσθούν οι πολιτικές εξελίξεις, και φυσικά η προσφυγή στις κάλπες, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός θα δεχτεί μετά βεβαιότητας πυρά αφενός ότι επισπεύδει για προσωπικούς λόγους την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και αφετέρου ότι υπηρετεί άλλες -κατ’ αναλογία με το 2010- σκοπιμότητες, την ώρα που επιχειρείται, υπό αντίξοες συνθήκες, η μετάβαση της χώρας στη «μεταμνημονιακή» εποχή.
Το δεύτερο σενάριο που συζητά ο κ. Παπανδρέου είναι να «περιμένει» μέχρι την προεδρική εκλογή και -αν τότε διαπιστωθεί ότι δεν συγκεντρώνονται ούτως ή άλλως οι «180»- να συνταχθεί με την άποψη ότι χρειάζονται εκλογές, διαχωρίζοντας και τυπικά τη θέση του από τον κ. Βενιζέλο.
Με τη σκέψη στην επόμενη ημέρα!
Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός έχει κατά νου την «επόμενη ημέρα» των εκλογών. Ορισμένοι υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι τώρα θα τηρούσε χαμηλότερους τόνους αν δεν αντιμετώπιζε παράπονα από στελέχη του που «ασφυκτιούν» στο σημερινό ΠΑΣΟΚ. Κατά τη μία εκδοχή, λοιπόν, θα προτιμήσει να μη θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής, προκειμένου να μην εμφανιστεί συνυπεύθυνος για το εκλογικό αποτέλεσμα και -συνεπής προς την άποψή του ότι δεν τον ενδιαφέρει «καμία καρέκλα»- να παίξει ρόλο στη συνέχεια για την «ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ». Οι άσπονδοι φίλοι του διατείνονται βέβαια ότι ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία, διότι η επανεκλογή του δεν είναι τόσο «ασφαλής» όσο δείχνει. Γι’ αυτό και η δεύτερη εκδοχή, της καθόδου του στις εκλογές, συναρτάται με την εκλογική περιφέρεια. Στην Αχαΐα, πέραν της γενικότερης πτώσης των ποσοστών, η νέα απογραφή φέρνει μείωση εδρών και δεν είναι βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει εκπροσώπηση. Επομένως, τυχόν μετακίνησή του στο λεκανοπέδιο περνά μέσα από μια συμφωνία -ή έστω ανακωχή- με τον κ. Βενιζέλο.
Ανδρέας Καψαμπέλης