Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης φιγουράρουν σε έργα που δημοπρατεί στο Ζάππειο ο Βέργος

Η ελληνική Ιστορία και τα ανδραγαθήματα των ηρώων του 1821 δεσπόζουν στη νέα δημοπρασία του οίκου Βέργος, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Ειδική ενότητα στη βραδιά αποτελούν τα φιλελληνικά ρολόγια, τα οποία είναι στολισμένα με ζωηρές παραστάσεις και πρωταγωνιστές τους αγωνιστές του 1821! Τρανό παράδειγμα είναι ένα επιχρυσωμένο ρολόι, το οποίο δείχνει τον Κανάρη να πρωτοστατεί στη μάχη, αλλά και ακόμη ένα, που απεικονίζει τον Λόρδο Βύρωνα στην αγκαλιά της Ελλάδος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά δέκα ρολόγια βγαίνουν στο σφυρί, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενότητα έργων και λιθογραφιών με θέμα τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Ετσι, ανάμεσα στα δημοπρατηθέντα συναντάμε και την πρώτη απεικόνιση της ναυμαχίας που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος Αγγλος ζωγράφος Thomas Luny. Σε αυτόν τον πίνακα απεικονίζεται η αιγυπτιακή ναυαρχίδα -μία ώρα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών- να έχει παραδοθεί στις φλόγες από τον βρετανικό στόλο. Το έργο έχει τιμή προεκτίμησης τα 20.000-30.000 ευρώ.
Στη δημοπρασία ακόμη παρουσιάζεται μια σειρά έργων νεοελληνικής ζωγραφικής, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η κατασκευή του Παύλου Διονυσόπουλου, το «Δέντρο». Το έργο έχει φιλοτεχνηθεί την περίοδο 1970-1971 και έχει τιμή εκτίμησης τα 60.000-80.000 ευρώ!

Ακόμη, στο σφυρί βγαίνει και μια εξαιρετική δημιουργία του Γεωργίου Ιακωβίδη με τίτλο «Ο μικρός βιοπαλαιστής», που έχει τιμή εκτίμησης τα 15.000-20.000 ευρώ. Πρόκειται για έναν πίνακα, θαυμάσιο δείγμα εξιδανικευμένης ηθογραφίας του κατεξοχήν ζωγράφου των παιδιών.
Την ίδια τιμή προεκτίμησης έχει και το «Πορτρέτο νεαρής κυρίας» που φιλοτέχνησε ο Νίκος Λύτρας, ένα έργο που φέρει μάλιστα και την ιδιόχειρη υπογραφή του καλλιτέχνη.
Οι φιλότεχνοι θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να αποκτήσουν και μια εξαιρετική δημιουργία του Μιχάλη Οικονόμου, που έχει τον τίτλο «Ελαιώνας» και αποτελεί ένα σημαντικό έργο από την πρώτη φάση της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Οικονόμου. Σε αυτό είναι εμφανής η χαρακτηριστική ζωγραφική γραφή του. Η τιμή εκτίμησης του έργου είναι 15.000-20.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον των συλλεκτών αναμένεται να συγκεντρώσει και ένα σπάνιο έργο του Φώτη Κόντογλου, στο οποίο πρωταγωνιστεί η μορφή του αγαπημένου Ελληνα συγγραφέα Στρατή Δούκα. Ο πίνακας, που έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκθεσιακές διοργανώσεις, έχει τιμή προεκτίμησης τα 20.000-30.000 ευρώ.
Ο περίφημος «Τοξότης» του Νίκου Εγγονόπουλου, πίνακας που φιλοτεχνήθηκε το 1954, βγαίνει στο σφυρί αντί του ποσού των 20.000-30.000 ευρώ, ενώ η δημιουργία του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, με τίτλο «Φυλλώματα», προσφέρεται στο κοινό με τιμή εκτίμησης τα 35.000-45.000 ευρώ. Αλλά και ο Απόστολος Γεραλής… εκπροσωπείται στη δημοπρασία, με το έργο του «Το δώρο» (15.000-20.000 ευρώ).
Ξεχωριστή μνεία θα πρέπει να γίνει στην ενότητα των φιλελληνικών ρολογιών, τα οποία είναι 10 στον αριθμό και είναι κατασκευασμένα στη Γαλλία το δεύτερο τέταρτο του 19ου αιώνα, όπως το ρολόι που δείχνει τον Λόρδο Βύρωνα στην αγκαλιά της Ελλάδας (4.000-6.000 ευρώ), αλλά και εκείνο που απεικονίζει έναν νεαρό Ελληνα που κρατάει το άλογό του (12.000-16.000 ευρώ).

Θα εκτεθούν για το κοινό στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Οπως είθισται να συμβαίνει, πριν από τη δημοπρασία με τίτλο «Ιστορικά έργα, φιλελληνικά ρολόγια και νεοελληνική ζωγραφική» τα έργα θα εκτεθούν στην γκαλερί Ζουμπουλάκη, από τις 9 έως και τις 11 Δεκεμβρίου. Οι συλλέκτες θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να αποκτήσουν δημιουργίες των Θόδωρου Μανωλίδη, Γιάννη Κόττη, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Οπυς Ζούνη, Δημήτρη Μυταρά, Γιάννη Μόραλη, Αλέκου Φασιανού, Θανάση Τσίγκου, καθώς και πολλών ακόμη διακεκριμένων εικαστικών.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα