Ο πρώτος (έπειτα από 46 χρόνια) ισοσκελισμένος προϋπολογισμός στη Γερμανία πέρασε με επικρίσεις

Mε μεγάλη πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, εξασφάλισε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Βουλής στα σχέδιά της να προωθήσει τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας έπειτα από 46 χρόνια. Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε το σχέδιο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με 474 ψήφους υπέρ έναντι 113 κατά, ενώ καταγράφηκε μία αποχή.

Ομως, η προσπάθεια της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού να εκτελέσει τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη Γερμανία μετά το 1969 επικρίθηκε από στελέχη της αντιπολίτευσης, που καλούν το Βερολίνο να πράξει περισσότερα για να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας, τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στην ευρωζώνη. Χαρακτηριστικές είναι οι εκκλήσεις από το κόμμα Die Linke (Η Αριστερά) και τους Πράσινους, που απηχούν τις προτροπές τόσο των εταίρων της Γερμανίας στην ευρωζώνη όσο και της Ουάσινγκτον το Βερολίνο να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στη 18μελή νομισματική ένωση.

Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει ομοσπονδιακές κρατικές δαπάνες ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού για δαπάνες 269,5 δισ. ευρώ.

Μεγάλο χρέος

Πέρυσι η Γερμανία έκανε δημόσιες δαπάνες ύψους 307,8 δισ. ευρώ. Κι αυτό ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να έχει ένα χρέος το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το 60% του ΑΕΠ της, το όριο με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, την ώρα που η οικονομία της χώρας παλεύει με τη στασιμότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για μια «δέσμευση για το μέλλον» και πρόσθεσε ότι «όλοι μας θα έχουμε ως μέτρο σύγκρισης» τον προϋπολογισμό αυτό, ακόμη και οι κυβερνήσεις που θα διαδεχθούν τη σημερινή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το δύσκολο θα είναι η τήρηση της δέσμευσης αυτής. Ο Σόιμπλε έχει παρουσιάσει σχέδια αύξησης κατά 10 δισ. ευρώ των δημόσιων δαπανών για επενδύσεις μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, επιμένοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακός κρατικός δανεισμός για τον σκοπό αυτό.

Σε δίήμερη απεργία πάλι οι πιλότοι της Lufthansa

Χάος και πάλι στα γερμανικά αεροδρόμια, καθώς το συνδικάτο των Γερμανών πιλότων καλεί σε απεργία για σήμερα και αύριο Τρίτη στον γερμανικό αερομεταφορέα Lufthansa μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για τα συνταξιοδοτικά ζητήματα. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έκανε παραχωρήσεις κατά τις πρόσφατες συνομιλίες, προσφέροντας μεταξύ άλλων μισθολογική αύξηση 5% και επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί το αίτημα οι νέοι πιλότοι, όπως κι αυτοί που εργάζονται ήδη στην εταιρία, να μπορούν να συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 55 ετών. Από τις αρχές του έτους οι πιλότοι τις Lufthansa έχουν προχωρήσει σε πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα αεροδρόμια της χώρας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα