Τι συζήτησαν στο δίωρο τετ α τετ στο υπουργείο Εξωτερικών Τσίπρας-Βενιζέλος

Πιο κοντά ήρθαν χθες, ύστερα από μια μακρά περίοδο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αλέξης Τσίπρας. Με αφορμή τα εθνικά θέματα, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν περίπου δίωρο τετ α τετ στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δεν θεωρείται άσχετο με τις γενικότερες διεργασίες και ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Και μόνο η μακρά διάρκεια της συνάντησης των δύο θανάσιμων μέχρι χθες πολιτικών εχθρών ενισχύει τις πληροφορίες ότι αμφότεροι έχουν αρχίσει να αναζητούν ακόμη και τρόπους «συνύπαρξης» εν όψει της επόμενης μέρας των εκλογών και των πιθανών συνεργασιών που θα προκύψουν. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές ημέρες από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνούνταν κάθε επαφή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, γι’ αυτό και η στροφή της ηγεσίας του προκάλεσε αίσθηση. Από την άλλη πλευρά, είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Βενιζέλος, προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά, μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε μετάλλαξη και συμμαχία…
 Επισήμως ο κ. Τσίπρας πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθεί εν όψει του 3ου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα και της δικής του επίσκεψης στην Κύπρο.

Οι δύο άνδρες προέβησαν σε χωριστές δηλώσεις, ενώ ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν συζητήθηκαν και εσωτερικές εξελίξεις και αναχώρησε.

«Συναίνεση»

Αναφερόμενος ειδικά στη χρησιμότητα του Συμβουλίου Συνεργασίας τη δεδομένη στιγμή, κατέθεσε τον προβληματισμό του «όχι για την ουσία του εργαλείου, αλλά για τη χρονική συγκυρία, δεδομένης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου». Αλλωστε, πέντε ημέρες πριν από την άφιξη Νταβούτογλου παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης μαζί του. Προσφέροντας πάντως τη «συναίνεσή» του στα εθνικά θέματα, είπε ότι «είναι θέση αρχής ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης» και χαρακτήρισε «μείζονα πρόκληση» την κίνηση του «Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πρόσθεσε επίσης: «Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της Αγκυρας, με τις κινήσεις του σκάφους “Μπαρμπαρός” εντός της κυπριακής ΑΟΖ». Ειδικότερα, ανέφερε ότι ενημερώθηκε για τους «λεπτούς χειρισμούς» που γίνονται στα ελληνοτουρκικά, είχε όμως και την ευκαιρία να καταθέσει τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματός του. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την επίσημη γραμμή, ζήτησε επίσης να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα, προκειμένου η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Υπογράμμισε, τέλος, ότι χρειάζεται «εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, ψυχραιμία και νηφαλιότητα»!

Λίγο αργότερα, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε τη συναίνεση, τονίζοντας ότι η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα εθνικής συνεννόησης, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να υπάρχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο», καθώς «έχουμε τον κατάλογο των εθνικών θεμάτων ανοιχτό». Μάλιστα το κλίμα ήταν εξαρχής συναινετικό: «Βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον, ελπίζω να είναι για τα κρίσιμα εθνικά θέματα» είπε ο κ. Τσίπρας και ο Ευ. Βενιζέλος συμπλήρωσε: «Υπάρχει αγωνία για εθνική συναίνεση, που εκφράζεται από τα ΜΜΕ».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα