Με 6.000 ένσημα χορήγηση κατώτατης και ενδιάμεσα όρια για τα 62 μέχρι το 2020! Κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης

Μία πενταετία, έως το 2020, θέλει η κυβέρνηση να είναι το μεταβατικό στάδιο για να εφαρμόσει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη για όλες τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων. Η τρόικα είναι πιθανόν ακόμα και εντός της ημέρας να απαντήσει στις τελευταίες προτάσεις της κυβέρνησης, που εστιάζονται επίσης στην αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από τις 4.500 στις 6.000 για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης, στην αλλαγή του τρόπου χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και στο «πάγωμα» των συντάξεων την τριετία 2015-2017.
Ας δούμε αναλυτικά τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και τις απαιτήσεις της τρόικας.

  • Ορια ηλικίας: Η ελληνική πρόταση θέλει να δώσει περιθώριο τριών ετών έως το τέλος του 2018 για να ξεκινήσει μετά η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Προτείνει αύξηση κατά δύο έτη το 2019 και κατά τέσσερα έτη από το 2020 και μετά. Στόχος είναι να καταστεί δυνατό να απομακρυνθούν σταδιακά όσοι επηρεάζονται από αυτή τη νέα αύξηση του ορίου ηλικίας. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, «παλαιοί» ασφαλισμένοι που βγαίνουν στη σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες αλλά και όσοι εργάζονται στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η τρόικα θέλει οι αλλαγές να πραγματοποιηθούν άμεσα, αν είναι δυνατό χωρίς μεταβατική περίοδο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε χθες ότι μπορεί να βγουν στη σύνταξη 120.000 εργαζόμενοι άμεσα, γεγονός που, αν συμβεί, θα οδηγήσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε κατάρρευση.
Δεκαπενταετία: Η κυβέρνηση προτείνει να αυξηθεί το όριο της δεκαπενταετίας που ισχύει σήμερα (4.500 ημέρες ασφάλισης) στην εικοσαετία (6.000 ημέρες ασφάλισης) για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης, αλλά να ισχύσει μόνο για όσους γεννήθηκαν από το 1975 και μετά. Η τρόικα θέλει ταυτόχρονα να καταργηθεί η κρατική δαπάνη για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ που είναι 487 ευρώ θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 280 έως 310 ευρώ.

  • ΕΚΑΣ: Η ελληνική πλευρά θέλει να αλλάξει τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, με στόχο να μειωθεί το κονδύλι κατά 80.000.000 ευρώ. Η τρόικα θέλει ενσωμάτωση του επιδόματος στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με αποτέλεσμα μείωση του κονδυλίου κατά τουλάχιστον 250.000.000 ευρώ. Ετσι όμως κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα οι περισσότεροι από τους 230.000 χαμηλοσυνταξιούχους που το λαμβάνουν.
  • ΟΑΕΕ: Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι έχει προτείνει μείωση εισφορών σε κάθε ασφαλιστική κατηγορία και ταυτόχρονη μείωση παροχών. Η τρόικα θέλει περικοπή συντάξεων έως 20%, κυρίως μέσω της κατάργησης της σύνταξης του πρώην ΤΕΒΕ.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα