Λόγω εφαρμογής του συντελεστή για την βιωσιμότητα! Από 1/1/2015 θα ενταχθούν στην «ομπρέλα» του ΕΤΕΑ

Περικοπή συντάξεων, λόγω εφαρμογής του συντελεστή βιωσιμότητας, αναμένεται να προκληθεί σε εννέα επικουρικά ταμεία, τα οποία εντάσσονται από 1/1/2015 στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) σύμφωνα με εσπευσμένη -λόγω διαπραγματεύσεων με την τρόικα- χθεσινής εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας. Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι τα επικουρικά ταμεία πρέπει να επανεξετάζουν το ύψος των συντάξεων που χορηγούν κάθε έτος και με βάση το συντελεστή βιωσιμότητας να πραγματοποιούν τις ανάλογες περικοπές, όπου χρειάζεται. Μοναδική διέξοδος, εκτός της λύσης του ΕΤΕΑ, είναι οι συγκεκριμένοι φορείς να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία έως την 1η Ιουλίου 2015.

Τα ταμεία ή φορείς επικουρικής ασφάλισης που επηρεάζονται είναι οι κλάδοι Επικουρικής Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αρτοποιών, Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, Τεχνικών Τύπου και Ναυτικών.

Οπως ορίζει ο νόμος, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο θα τηρούνται σε ατομικές μερίδες, ενώ η σύνταξη θα αναπροσαρμόζεται με βάση:
α) τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας, β) το πλασματικό ποσοστό επιστροφής για το ποσό των συσσωρευμένων εισφορών που προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων, γ) την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό φορέα του και δ) τον συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο Ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Κυνικό «ναι» από Βρούτση για περικοπές στις χηρείας!

Επιβεβαίωσε πλήρως ο Γιάννης Βρούτσης το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για το «μαχαίρι» στις συντάξεις χηρείας, επικαλούμενος όμως ότι αυτό θα γίνει μέσω «ελέγχων νομιμότητας». Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εργασίας έσπευσε αρχικά να διαψεύσει τις πληροφορίες που ήθελαν το υπουργείο να εξετάζει νέες μειώσεις. Βέβαια στο e-mail που έστειλε ο Γκίκας Χαρδούβελης στην τρόικα αναφέρεται ότι θα υπάρξουν διασταυρώσεις, με στόχο την περικοπή συντάξεων χηρείας που μεταφέρονται στα μέλη της οικογένειας τρία χρόνια μετά τον θάνατο του συνταξιούχου, με στόχο πρόσθετη εξοικονόμηση έως 123.000.000 ευρώ ετησίως.

«Είναι λάθος ότι πέφτει “τσεκούρι” και μείωση στις συντάξεις χηρείας» συμπλήρωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και εξήγησε ότι το κράτος δίνει περίπου 1.700.000 ευρώ για την καταβολή των συγκεκριμένων συντάξεων.
Στη συνέχεια όμως πρόσθεσε ότι έως σήμερα δεν έχει γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες, αποκαλύπτοντας επί της ουσίας την πρόθεσή του να κρυφτεί πίσω από τον συγκεκριμένο έλεγχο για να δώσει τη χαριστική βολή στις εν λόγω συντάξεις.
«Δεν έχει ελεγχθεί εάν τηρούνται τα ποσοστά μείωσης μετά την πάροδο τριετίας ή αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα κ.ά.» σημείωσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας: «Το μόνο που θα κάνουμε είναι έλεγχος και αν τηρούνται τα ποσοστά μείωσης μετά την τριετία».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα