Επιμένουν στο απαντητικό e-mail για όλα! Βήματα πίσω από την κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στα νησιά

Αμεση θέσπιση, νομοθετική ρύθμιση όλων των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση -ακόμα και αν εφαρμοστούν αργότερα– και αναλυτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις ελληνικές εκτιμήσεις για πρόσθετα έσοδα 980.000.000 ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, τη λοταρία με τις αποδείξεις και τις εξοικονομήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα ζήτησε η τρόικα στο απαντητικό email της προς την κυβέρνηση. Παράλληλα, επιμένει και στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και όχι μετάθεση του μέτρου.

Η τρόικα φτάνει στο σημείο να ζητήσει να νομοθετηθούν προκαταβολικά ακόμη και τα συμπληρωματικά μέτρα που η κυβέρνηση πρότεινε να ληφθούν στα μέσα του 2015, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό. Τα μέτρα αυτά είναι η ακύρωση της μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% και η αύξηση του φόρου σε καπνό, αλκοολούχα ποτά και είδη πολυτελείας.

Τα μεσάνυχτα

Η απάντηση των εκπροσώπων των δανειστών μας έφτασε στην Αθήνα χθες μετά τα μεσάνυχτα και δεν περιλάμβανε ημερομηνία επιστροφής τους στη χώρα μας, όπως ήλπιζε η κυβέρνηση. Αντιθέτως, εξέφραζε την έντονη επιφυλακτικότητά τους για τις ελληνικές προτάσεις και απαιτούσε περισσότερες διευκρινίσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 και πρόσθετες εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Στον απόηχο αυτής της εξέλιξης, αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg: «Ισως να χρειάζεται άλλος ένας γύρος συνομιλιών, προτού επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα». Κυβερνητικοί παράγοντες επιρρίπτουν την ευθύνη για την εμπλοκή στο ΔΝΤ, που, όπως λένε, «έχει στυλώσει τα πόδια και ζητάει τα πάντα τώρα, σαν να μην υπάρχει επόμενη μέρα».
Οσον αφορά το σκέλος του Ασφαλιστικού, η τρόικα θέλει διευκρινίσεις για τα εξής:
Οικογενειακά επιδόματα: Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι μέσα από τον επανέλεγχο και τις διασταυρώσεις στοιχείων για 664.862 συνταξιούχους, που λαμβάνουν κάποιας μορφής οικογενειακό επίδομα, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων έως 37.000.000 ευρώ ετησίως. Η τρόικα ζητάει σαφή προσδιορισμό των επιδομάτων αυτών. Στην περίπτωση που δεν δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις από την ελληνική πλευρά, ανοίγει ο δρόμος στην τρόικα να απαιτήσει περικοπή έως κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Συντάξεις χηρείας: Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι από διασταυρώσεις στοιχείων θα υπάρξει μείωση της δαπάνης έως 123.000.000 ευρώ τον χρόνο. Ομως η τρόικα αμφιβάλλει αν υπάρχουν τόσες πολλές συντάξεις χηρείας που δεν περιορίστηκαν μετά την τριετία καταβολής τους, όπως ορίζει ο νόμος, ώστε να επιτευχθεί τώρα η παραπάνω εξοικονόμηση.
    Επιπλέον, η τρόικα πιέζει για αύξηση των ορίων ηλικίας για όλες τις ενδιάμεσες κατηγορίες, με «κατώφλι» το 62ο έτος, ενώ η ελληνική πλευρά επιδιώκει να δημιουργήσει ένα τριετές μεταβατικό στάδιο. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, το μέτρο δεν θα έχει άμεση αποδοτικότητα από το 2015, όπως θέλει η τρόικα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα