Το Ειρηνοδικείο Αθήνας εξέδωσε απόφαση με διαταγή πληρωμής (!) για τον πρόεδρο των Πρωτοδικών

Ανοίγει ο δρόμος για να λάβουν οι δικαστικοί λειτουργοί τα αναδρομικά τους, τα οποία «κούρεψε» το υπουργείο Οικονομικών κατά 50% μέσω της δικαστικής οδού! Και αυτό διότι το Ειρηνοδικείο της Αθήνας εξέδωσε την πρώτη διαταγή πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου για δικαστικό λειτουργό. Πλέον αναμένεται τα ανάλογα αιτήματα να ανέλθουν σε χιλιάδες! Τη σημαντική αυτή νίκη πέτυχε ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, πρόεδρος Πρωτοδικών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Συγκεκριμένα, ο δικαστικός λειτουργός στηριζόμενος στην πάγια νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Αρειος Πάγος και Μισθοδικείο) ζήτησε και πέτυχε την έκδοση της υπ’ αριθμόν 28.063/2014 διαταγής πληρωμής από το Ειρηνοδικείο Αθηνών!

Ετσι, ο δικαστικός λειτουργός θα λάβει το 50% των οφειλόμενων αναδρομικών, τα οποία περικόπηκαν με τον νόμο 4307/2014. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών μετά την απόφαση του Μισθοδικείου επανέφερε τους μισθούς των δικαστών στα επίπεδα του 2012. Ωστόσο, όσον αφορά τα αναδρομικά των δικαστών, μείωσε στο 50% τις συνολικές απαιτήσεις των δικαστών και ρύθμισε να τους καταβληθούν τα υπόλοιπα σε δόσεις σε βάθος τριετίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επίδοση της διαταγής πληρωμής και η επίσπευση της αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι, μετά την έκδοση της πρώτης διαταγής πληρωμής, χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί θα σπεύσουν στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας προκειμένου να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της τακτικής γενικής συνέλευσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αύριο, θα υπάρξει ενημέρωση για το θέμα, ενώ θα αναρτηθούν και σχέδια αιτήσεων και διαταγών πληρωμής, καθώς και αναλυτικές οδηγίες στην ιστοσελίδα της ένωσης.

Από την πλευρά του, το Δημόσιο μπορεί να ζητήσει ανακοπές για να μπλοκάρει τη διαδικασία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να διεκδικήσουν και το δεύτερο σκέλος της απόφασης του Μισθοδικείου που αφορά τη φορολογική τους εξομοίωση με τους βουλευτές, δηλαδή την καθιέρωση και για εκείνους του αφορολόγητου 25% στις αποδοχές τους.

Εξέθεσαν τον Χαρδούβελη

Σε μία πρωτόγνωρη κίνηση προχώρησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος, ο οποίος ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του δικαστηρίου ολόκληρο το κείμενο των 47 σελίδων με τις απαντήσεις του Ελληνα υπουργού Οικονομικών στην τρόικα. Οπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη της μεγάλης δυσαρέσκειας εκ μέρους του ανωτάτου δικαστή για το γεγονός ότι το επίμαχο e-mail δεν περιλαμβάνει τις απαιτήσεις των δικαστών και την πρόθεση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωσαν. Πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Ρίζο κάνουν λόγο για κίνηση που αποσκοπεί καθαρά στην ενημέρωση των συναδέλφων του εν όψει των ζητημάτων που εκκρεμούν στο δικαστήριο.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα