Ο αντιπρόεδρος κινείται σε διαφορετική γραμμή από τον πρωθυπουργό! Σήμερα συνάντησή τους για να δωθούν εξηγήσεις

Το ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών ενισχύθηκε χθες ύστερα από τις δηλώσεις του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι οι περαιτέρω εξελίξεις βρίσκονται σε συνάρτηση με τη «βούληση του ελληνικού λαού». Με δεδομένο το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σήμανε συναγερμός, ακολούθησε διάψευση από τον πρωθυπουργό και έγινε γνωστό ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος (που τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως κινούνται σε διαφορετική γραμμή) θα έχουν σήμερα νέα συνάντηση στο Μαξίμου, στην οποία αναμένεται να διαλυθεί η σύγχυση…

Ολα ξεκίνησαν όταν χθες το πρωί έγιναν γνωστές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου από τη Βασιλεία της Ελβετίας, με τις οποίες άφηνε ορθάνοιχτο το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο περίεργα, όταν ο Αντώνης Σαμαράς, πηγαίνοντας στη Βουλή για τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν όντως πάμε στις κάλπες. «Εκλογές δεν έχω» απάντησε. Συγκεκριμένα στην ερώτηση αν θα ολοκληρωθεί η πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή ή θα διακοπεί λόγω πρόωρων εκλογών εν όψει και τις εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας: «Ποιες εκλογές; Εχετε εσείς συνδικαλιστικές εκλογές; Γιατί εγώ δεν έχω».

Παιχνίδι

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος -χωρίς να είναι σαφές αν επρόκειτο για ένα παιχνίδι τακτικής ή για διαφοροποίησή του- επιχειρηματολόγησε ότι η τρόικα δεν θέλει να μας αφήσει χωρίς Μνημόνιο σε σκληρή επιτήρηση και θέλει εγγυήσεις που μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να δώσει. Μόλις έμαθε ο κ. Βενιζέλος τη δήλωση του πρωθυπουργού, έσπευσε μέσω συνεργατών του να δώσει άλλη ερμηνεία. Οι συνεργάτες του ισχυρίζονταν ότι η δήλωση που έκανε είναι σκοπίμως διφορούμενη και πρόσθεταν: «Ως προς τη στήριξη του ελληνικού λαού εννοεί τη στήριξη από το εσωτερικό μέτωπο. Υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης, ενιαία εθνική στάση αναφορικά με τη διαπραγμάτευση. Δεν εννοεί εκλογές. Ομως το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης συμπλέκεται με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές, εάν η αντιπολίτευση επιμείνει στη γραμμή μη συναίνεσης. Η δήλωση απευθύνεται και στους εταίρους – τρόικα, ώστε να καταλάβουν τα δημοκρατικά και τα κοινοβουλευτικά όρια. Η δήλωση απευθύνεται και στην ελληνική κοινή γνώμη, ώστε να καταλάβει το ουσιαστικό και κρίσιμο διακύβευμα. Η δήλωση απευθύνεται και στην αντιπολίτευση, ώστε να αντιληφθεί τις ευθύνες της».

Ωστόσο, το περιβάλλον Βενιζέλου δεν αποκλείει, παρά τις διευκρινήσεις, να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αμέσως μετά τις γιορτές.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα