«Η Δύση απέτυχε, όπως και ο Χίτλερ!»

Υψωσε τους τόνους χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια ομιλία του ενώπιον των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου, κατηγορώντας τη Δύση ότι επιδιώκει να ανεγείρει «νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα» γύρω από τη Ρωσία. Κατηγόρησε μάλιστα τη Δύση ότι ήταν «αποφασισμένη να την καταστρέψει (τη Ρωσία)», αλλά τελικά απέτυχε, «όπως απέτυχε και ο Χίτλερ να καταστρέψει τη χώρα με τις ιδέες του». Για τον Πούτιν μάλιστα όλη η ιστορία που ξέσπασε το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία δεν υπήρξε παρά ένα απλό «πρόσχημα».
Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη στο ψυχροπολεμικό μέτωπο σε πολιτικό – οικονομικό επίπεδο που έχει ανοίξει μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. – ΗΠΑ. Λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, η Μόσχα είχε ανακοινώσει την απόφασή της να ακυρώσει τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ενώ Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες συμφώνησαν σε κοινό μέτωπο κυρώσεων.

Με τη χθεσινή ομιλία ο Ρώσος πρόεδρος επιδίωξε να επαναπροσδιορίσει τη θέση της Μόσχας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δυτικές κυβερνήσεις πυροδοτούν την κατάσταση -επιτέθηκε δε στην αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη- και ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους και δεν θα επιλέξει τον δρόμο της απομόνωσης. Σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε πως τη σέβεται ως «αδελφή χώρα», πλην όμως η Κριμαία «θα έχει πάντα ιερή σημασία» για τη Μόσχα (την παρομοίασε με το Ορος του Ναού της Ιερουσαλήμ!)
Ο Πούτιν προειδοποίησε πάντως και τους Ρώσους για τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που έρχονται εξαιτίας των κυρώσεων, υποσχόμενος «πλήρη αμνηστία» στα κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν και καλώντας την Κεντρική Τράπεζα να θέσει τέλος στην κερδοσκοπία σε βάρος του ρουβλιού.

Η Ρωσία είναι ένα «στρατηγικό πρόβλημα» για την Ε.Ε., είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατόπιν συνάντησής του με τον Βούλγαρο πρόεδρο Μπόικο Μπορίσοφ, δηλώνοντας ότι θα κάνει τα πάντα «ώστε η χώρα να ξαναγίνει στρατηγικός εταίρος», αν και… «για να χορέψεις ταγκό χρειάζονται δύο»! Η Ρωσία άφησε προχθές ανοιχτό ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με χώρες όπως η Σερβία, η Ουγγαρία και η Αυστρία για τη συμμετοχή τους στον νέο αγωγό, όχι όμως και με τη Βουλγαρία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα