Φάρμακο η κανέλα!

Ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ρυθμίζει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, απομακρύνει τον κίνδυνο διαβήτη και προστατεύει από το Πάρκινσον. Ο λόγος για την κανέλα, οι ευεργετικές ιδιότητες της οποίας έχουν αποδειχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την αντιβιοτική, αντιεπιληπτική, εφιδρωτική και διουρητική δράση της.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μία κουταλιά κανέλας περιέχει ίση ποσότητα αντιοξειδωτικών με μισό μπολ με μύρτιλα και ότι οι αντιμικροβιακές ιδιότητές της καταπολεμούν βακτήρια όπως το E. coli αλλά και τον μύκητα Candida, ο οποίος βρίσκεται στον πεπτικό σωλήνα χωρίς να προκαλεί πρόβλημα, αλλά καθίσταται βλαβερός όταν πολλαπλασιάζεται υπερβολικά λόγω της κακής διατροφής ή της μεγάλης χρήσης αντιβιοτικών.

Επίσης, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν είναι γλυκιά, η κανέλα έχει την ιδιότητα να γλυκαίνει τη γεύση της τροφής στην οποία προστίθεται, κάτι που παρατηρείται επίσης στο μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ. Επίσης, αυξάνει την αίσθηση της πληρότητας, γεγονός που σημαίνει ότι αποτελεί ιδανική λύση για όσους θέλουν να μειώσουν τη χρήση της ζάχαρης σχεδόν σε οτιδήποτε, από τον καφέ τους μέχρι τα γλυκά.

Μάλιστα, η κανέλα μπορεί επίσης να προστεθεί στη βρόμη και γενικότερα στα δημητριακά, στα φρούτα (είτε ψημένα είτε φρεσκοκομμένα), στη σοκολάτα, στους ξηρούς καρπούς, στο γιαούρτι, στο ρυζόγαλο, ακόμη και στο νερό που βάζει κανείς στην κατάψυξη για να φτιάξει παγάκια, ώστε να δώσουν πιο έντονο άρωμα και γεύση στο νερό και στα κοκτέιλ.

Επίσης, η κανέλα «δένει» καλά με το βούτυρο, κάνει το ποπκόρν πιο υγιεινό, ενώ αρκετοί τη χρησιμοποιούν στις φακές, στο τσίλι, στο κουνουπίδι και στα ζυμαρικά. Τέλος, νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωσή της προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη φλεγμονή και ότι το άρωμα της κανέλας ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα