Σαρκο-ζεί αλλά δεν βασιλεύει

Δυόμισι χρόνια μετά την ταπεινωτική ήττα που υπέστη από τον Φρανσουά Ολάντ, ο Νικολά Σαρκοζί επιστρέφει. Οχι μετά βαΐων και κλάδων, όπως θα ήθελε, αλλά σίγουρα με το βλέμμα στραμμένο στο Ελιζέ και με τη φωτογραφία του να φιγουράρει και πάλι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Στο φουαγιέ των υπερμοντέρνων αισθητικά κεντρικών γραφείων του UMP, το περασμένο Σαββατοκύριακο δέσποζε η επιβλητική φωτογραφία του «Sarko» -προφίλ μάλιστα- να ατενίζει το μέλλον, υπό το σλόγκαν «La France Forte» (Ισχυρή Γαλλία). Το πόστερ δεν ήταν καινούργιο αλλά παλιό… από την καταστροφική, όπως αποδείχτηκε, προεκλογική καμπάνια του 2012. Στα 59 του χρόνια ο Νικολά Σαρκοζί, που δεν κράτησε, όπως όλοι πίστευαν, την υπόσχεσή του ότι θα αφήσει πίσω του την πολιτική, επέστρεψε και δηλώνει έτοιμος να αναμετρηθεί όχι μόνο με τους Σοσιαλιστές που παραπαίουν εξαιτίας του Ολάντ αλλά και με τη δυναστεία των Λεπέν, η οποία κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής της Κεντροδεξιάς ο «Σαρκό» πέτυχε μια αδιαμφισβήτητη νίκη, δεν έπιασε όμως τον στόχο του 70%, που θα του εξασφάλιζε κατά τους αναλυτές το εισιτήριο της μονομαχίας για το Μέγαρο των Ηλυσίων το 2017 ή και νωρίτερα. Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω διαδικτύου, στην οποία είχαν δικαίωμα να πάρουν μέρος 268.000 μέλη του κόμματος, ο πρώην πρόεδρος συγκέντρωσε το 64,5%, έναντι 29,2% του κύριου αντιπάλου του Μπρουνό λε Μαρέ, ο οποίος, παρά το χαμηλό ποσοστό του, προβάλλεται ήδη ως το πρόσωπο που θα πρωταγωνιστήσει σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση στο μέλλον. Το 2004 είχε εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 85%.

Το εθνικό μέτωπο

Το βέβαιο είναι ότι ο Σαρκοζί δεν είναι παντοδύναμος ούτε έχει την αίγλη του φρέσκου και του χαρισματικού… που παρουσίαζε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το πρώτο μέλημα του Σαρκοζί, εάν θέλει να έχει πιθανότητες διεκδίκησης της υποψηφιότητας για την προεδρία, είναι να φέρει πίσω τους χαμένους ψηφοφόρους του UMP, αυτούς που έφυγαν μακριά με προορισμό το Εθνικό Μέτωπο. Η ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος όμως δεν έχει πολλά να φοβηθεί. Η Μαρίν Λεπέν, χωρίς άλλον αντίπαλο, εξελέγη την ίδια μέρα με τον Σαρκοζί πρόεδρος του κόμματός της με 100% των ψήφων.

Ο βαθύς διχασμός στο UMP και η φθορά που μπορεί να προκαλέσουν οι εσωκομματικές τριβές δίνουν πίστωση χρόνου στη γυναίκα που αλίευσε τις ψήφους της μέσα από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς. Αλλωστε, η ρητορική της Λεπέν στόχευε πάντα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του γαλλικού σώματος ψηφοφόρων, που δεν θα γοητευτεί από τις προσπάθειες του Σαρκοζί να αλλάξει τη ρητορική του. Ο Νικολά Σαρκοζί φλερτάρει και με τους ευρωσκεπτικιστές, μιλά για έλεγχο της μετανάστευσης και τάσσεται κατά της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Οι δικαστικές περιπέτειες

Η προσπάθεια επανόδου στην εξουσία εξακολουθεί πάντως να απειλείται από πολλές δικαστικές υποθέσεις. Εις βάρος του Σαρκοζί διεξάγονται πολλές έρευνες. Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε έρευνα εις βάρος του Σαρκοζί για ενεργητική δωροδοκία. Από τον Απρίλιο του 2013 η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από τη Λιβύη. Οι οικονομικοί εισαγγελείς εξετάζουν τις καταγγελίες περί πλαστών τιμολογίων και διπλών λογιστικών καταχωρήσεων για τις υπηρεσίες που του παρείχε η εταιρία Bygmalion το 2012. Ο Σαρκοζί απειλείται ακόμη από το σκάνδαλο Μπερνάρ Ταπί καθώς και τα συμβόλαια στις εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Μπρουνό Λε Μερ

Ο 45άρης Μπρουνό Λε Μερ, πρώην υπουργός Γεωργίας του Σαρκοζί και ανερχόμενος αστέρας της νέας γενιάς του κόμματος, διεξήγαγε την καλύτερη εκστρατεία για την ηγεσία του UMP, σύμφωνα με σχεδόν τους μισούς από τους Γάλλους. Αν και έχασε, πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι θα έχει ρόλο σε μια κυβέρνηση Κεντροδεξιάς είτε υπό τον Σαρκοζί είτε υπό τον Ζιπέ.

Αλέν Ζιπέ: Ο εχθρός που πρέπει να εξολοθρεύσει

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, η δημοτικότητα του οποίου απειλεί τον Σαρκοζί, δείχνει ανυποχώρητος. Ο Ζιπέ, ο οποίος έχει εξασφαλίσει τη δημόσια υποστήριξη του Ζακ Σιράκ, δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί. Ουσιαστικά όμως όλοι γνωρίζουν ότι η μετωπική είναι θέμα χρόνου. «Είμαι έτοιμος να τον βοηθήσω, φυσικά, αν ακολουθήσουμε την πορεία που έχω περιγράψει με τη συσπείρωση της Δεξιάς και του Κέντρου» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το αποτέλεσμα. «Θα δούμε για τις (προεδρικές) προκριματικές. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το αντίθετο της επαγρύπνησης είναι τι; Να πάμε για ύπνο; Δεν πρόκειται να πάω για ύπνο» είπε ο Ζιπέ.

Οι φίλοι τον περιμένουν στη γωνία

«Σκέφτομαι την προεδρία διαρκώς… όχι μόνο όταν ξυρίζομαι το πρωί». Μια από τις εξομολογήσεις του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεν έκρυβε ποτέ τις φιλοδοξίες του από την εποχή ακόμα που ήταν δήμαρχος του Νεϊγί. Τα χρόνια πέρασαν. Ο Νικολά πέρασε τελικά το κατώφλι του Ελιζέ και μάλιστα θριαμβευτικά το 2007, για να αποχωρήσει ταπεινωμένος το 2012 από έναν πολιτικό που αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων, τον Φρανσουά Ολάντ. Τώρα επιστρέφει με το βλέμμα και πάλι στραμμένο στην προεδρία το 2017. Ο Νικολά Σαρκοζί πριν από λίγες ημέρες κέρδισε μια μάχη και έκανε το comeback στην πολιτική. Οχι όμως τον πόλεμο που μόλις άρχισε. Οι εχθροί του τον περιμένουν στη στροφή εντός και εκτός κόμματος.

Στέλλα Θεοδώρου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα