Στο στόχαστρο ολοένα και περισσότερων μητροπόλεων με την κατηγορία του αθέμιτου ανταγωνισμού μπαίνει η εφαρμογή Uber. Αυτή τη φορά η Γαλλία καθίζει στο εδώλιο την εφαρμογή μίσθωσης ιδιωτικών οχημάτων για υπηρεσίες μετακίνησης, αφού οδηγοί ταξί στο Παρίσι προχώρησαν σε «αποκλεισμό» των δύο αεροδρομίων και μεγάλων οδικών αξόνων, σε διαμαρτυρία για την Uber.
Την ώρα που τα συνδικάτα αυτοκινητιστών ταξί ξεκινούσαν τη διαμαρτυρία τους σχηματίζοντας αυτοκινητοπομπές και απειλώντας με κυκλοφοριακό χάος τη γαλλική πρωτεύουσα, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η λειτουργία της εφαρμογής UberPOP θα απαγορευτεί στη χώρα από 1ης Ιανουαρίου 2015.
Ο όχι άδικος -όπως όλα δείχνουν- πόλεμος εναντίον της Uber ξεκίνησε στην Ινδία μετά την καταγγελία 26χρονης Ινδής στο Νέο Δελχί ότι έπεσε θύμα βιασμού από ταξιτζή τον οποίο είχε καλέσει μέσω της εφαρμογής. Η ινδική εταιρία μπήκε στη μαύρη λίστα για παραπλάνηση πελατών, καθώς κατηγορείται ότι δεν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους στους οδηγούς της. Ακολούθησε η απαγόρευση της εταιρίας στο Νέο Δελχί.
Λίγο αργότερα η λειτουργία της υπηρεσίας διαμοιρασμού αυτοκινήτου απαγορεύτηκε στην Ισπανία, όταν η ένωση ταξί κατήγγειλε την Uber για αθέμιτο ανταγωνισμό, ενορχηστρώνοντας παράλληλα μεγάλο αριθμό διαδηλώσεων και απεργιών. Είχε προηγηθεί η απαγόρευση της Uber στην Ολλανδία και σε αμερικανικές πολιτείες, όπως το Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο, πόλη όπου εδρεύει η εταιρία. Η Uber έχει ήδη απαγορευτεί σε Βερολίνο και Αμβούργο, ενώ και στο Λονδίνο έχει γίνει αποδέκτης της δυσαρέσκειας ενώσεων οδηγών ταξί που διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Το Παρίσι ωστόσο δεν έδειξε να λαμβάνει αρχικά σοβαρά υπόψη του τις μηνύσεις που είχαν καταθέσει οι ανταγωνιστές της εφαρμογής, αφού την περασμένη Παρασκευή το δικαστήριο της γαλλικής πρωτεύουσας αρνήθηκε να τις εξετάσει. Αφού όμως τα συνδικάτα πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, ο εκπρόσωπος του γαλλικού αρμόδιου υπουργείου Πιερ-Ανρί Μπραντέτ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «δεν είναι μόνο παράνομο να προσφέρεται αυτή η υπηρεσία, αλλά επιπλέον υπάρχει αληθινός κίνδυνος για τον καταναλωτή», θίγοντας παράλληλα την ανεπαρκή ασφάλιση των οδηγών.