Το φάντασμα της Κύπρου πλανάται πάνω από την πλατεία Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ο μεγαλύτερος φόβος του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του είναι η μεταφορά του σκηνικού που στήθηκε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013 -με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείνει τις κάνουλες της χρηματοδότησης- στην Ελλάδα του 2015. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι αυτό το ζήτημα κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο πρεσβευτής της Γερμανίας Βόλφγκανκ Ντολτ συναντήθηκε με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντος του Γιάννη Δραγασάκη. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επί μία ώρα για διάφορες πτυχές της κρίσης και της οικονομικής πολιτικής αλλά και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το ζήτημα, όμως, που έκαιγε τον κ. Τσίπρα ήταν επί της ουσίας ένα: Η ΕΚΤ, που επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το Βερολίνο, θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που η χώρα φύγει από το Μνημόνιο και σταματήσει να εκπληρώνει τους όρους της δανειακής σύμβασης; Ενα κατηγορηματικό «όχι» ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απάντηση που εισέπραξε ο κ. Τσίπρας από τον κ. Ντολτ.
Η γραμμή της Καγκελαρίας φαίνεται ότι είναι σαφής: Χωρίς πρόγραμμα, η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ θα διακοπεί. Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε καθεστώς Μνημονίου ή σε όποιο πρόγραμμα αποφασιστεί να εφαρμοστεί μετά το τέλος αυτού προκειμένου ο φθηνός δανεισμός από τη Φρανκφούρτη να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Μοναδική εναλλακτική δυνατότητα είναι η ρευστότητα του Μηχανισμού Παροχής Εκτακτης Χρηματοδότησης (Emergency Liquidity Assistance – ELA), η οποία παρέχεται πάλι με έγκριση της ΕΚΤ.
Το ζήτημα αυτό, που απασχολεί έντονα το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, συζητήθηκε, κατά πληροφορίες, και στη συνάντηση που είχαν οι κ. Τσίπρας και Προβόπουλος την περασμένη Τρίτη, στην οποία επίσης ήταν παρών ο κ. Δραγασάκης.