Ολες οι αλλαγές στον νέο νόμο για την εισφορά σε γη και χρήμα

Αύξηση δόσεων, εκπτώσεις και πιθανή ένταξη στο σχέδιο πόλης για περίπου 500.000 στρέμματα πανελλαδικά προβλέπει ο νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εισφορά σε γη και σε χρήμα, που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Με στόχο τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων σε περιοχές που πρόκειται να ενταχθούν σε σχέδιο πόλης, προβλέπεται η καταβολή ενός ποσού, υπό μορφή εισφοράς, από όσους έχουν ιδιοκτησία στις περιοχές αυτές. Με την εισφορά σε γη επιδιώκεται η δημιουργία των απαραίτητων κοινόχρηστων χώρων κατά την εκπόνηση του ρυμοτομικού σχεδίου.

Οι δόσεις αποπληρωμής είναι 108 μηνιαίες ή 36 ισόποσες τριμηνιαίες ή 18 ισόποσες εξαμηνιαίες. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 50 ευρώ, η ελάχιστη τριμηνιαία 150 ευρώ και η ελάχιστη εξαμηνιαία 300 ευρώ. Η κλίμακα του ποσοστού εισφοράς σε γη που θεσπίζεται έχει ως εξής:

  • Για τμήμα ιδιοκτησίας έως 500 τ.μ., ποσοστό 15% της αξίας της ιδιοκτησίας.
  • Για τμήμα ιδιοκτησίας από 500 τ.μ. έως 1.000 τ.μ. ποσοστό 20%.
  • Για τμήμα ιδιοκτησίας από 1.000 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. ποσοστό 30%.
  • Για τμήμα ιδιοκτησίας από 2.000 τ.μ. έως 10.000 τ.μ. ποσοστό 40%.
  • Για τμήμα ιδιοκτησίας από 10.000 τ.μ. και άνω ποσοστό 50%.

Ο νέος νόμος προβλέπει εκπτώσεις 20% για περιπτώσεις που εκδόθηκαν πράξεις επιβολής σε χρήμα βάσει αντικειμενικών αξιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 έως και την ψήφισή του. Επίσης προβλέπει έκπτωση 25% ειδικά για ακίνητα που έχουν πολεοδομηθεί πριν από το 1983 και τα οποία έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει την καταβολή του συνολικού ποσού εντός ενός έτους, μετά την πράξη επιβολής της εισφοράς σε χρήμα, τότε ο νέος νόμος προβλέπει έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού.

Σε εισφορά σε γη υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες που έχουν ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου πόλεων για τις οποίες ισχύουν τα εξής:

  • Εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο για πρώτη φορά.
  • Επεκτείνεται το πολεοδομικό σχέδιο και τις συμπεριλαμβάνει.
  • Εντάσσονται σε πολεοδομικό σχέδιο και ταυτόχρονα βρίσκονται εκτός των ορίων των οικισμών με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο δίνεται το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες, αντί να καταβάλλουν την εισφορά σε χρήμα, να προσφέρουν τμήμα της ιδιοκτησίας, ίσης αξίας. Κάτι τέτοιο όμως θα είναι δυνατό να συμβεί μόνο στην περίπτωση που η αποδιδόμενη επιφάνεια, αλλά και η ιδιοκτησία που παραμένει στη διάθεση του ιδιοκτήτη, καλύπτει τους περιορισμούς της κατά κανόνα αρτιότητας. Επίσης, πρέπει η αποδιδόμενη επιφάνεια να μπορεί να συμπεριληφθεί σε όμορο κοινόχρηστο χώρο, όπως είναι κάποια πλατεία, ένα άλσος ή ένας μεγάλος χώρος πρασίνου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα