Κίνησε τεχνητά μέλη μόνο με τη σκέψη του!

Ιστορική καινοτομία πραγματοποιήθηκε στον τομέα της ανάπτυξης προσθετικών μελών, όταν ασθενής που είχε χάσει και τα δύο χέρια του σε ατύχημα πριν από σαράντα χρόνια στις ΗΠΑ κατάφερε να ελέγξει ταυτόχρονα δύο τεχνητά μέλη, και μάλιστα μόνο με τη σκέψη του!

Το σύστημα των δύο προσθετικών μελών φέρει την ονομασία Modular Prosthetic Limbs (MPL) και αναπτύσσεται εδώ και περίπου δέκα χρόνια από ερευνητές του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στο πλαίσιο προγράμματος για την ανάπτυξη προσθετικών μελών επαναστατικής τεχνολογίας.

Ο ασθενής που δοκιμάζει το σύστημα MPL λέγεται Les Baugh και έχει χάσει τα χέρια του από τους ώμους, ωστόσο χάρη στο νέο σύστημα κατάφερε να κάνει αρκετές απλές κινήσεις που κάνουν οι αρτιμελείς άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, όπως να πιάνουν την κούπα τους. Προτού αρχίσει να εκπαιδεύεται για τον χειρισμό του MPL, ο ασθενής υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για τη στοχευμένη επανανεύρωση των μυών του (σχετικά καινούργια εγχείρηση, που ενεργοποιεί εκ νέου τα νεύρα τα οποία κάποτε έλεγχαν τα χέρια, ώστε να είναι δυνατή η κίνηση των άνω άκρων μέσω της σκέψης, όπως συμβαίνει και με τα φυσιολογικά μέλη).

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον κορμό και στους ώμους του ασθενούς ειδική «θήκη» που στηρίζει τα προσθετικά μέλη, καθώς και τις απαραίτητες νευρολογικές συνδέσεις με τα νεύρα που ενεργοποιήθηκαν ξανά. Παράλληλα ο ασθενής εκπαιδευόταν μέσω εικονικής έκδοσης του MPL, προκειμένου να εξοικειωθεί μαζί του και να μάθει να το χειρίζεται. «Μπήκα σε έναν εντελώς καινούργιο κόσμο» είπε ο Les Baugh όταν ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του συστήματος και ο ίδιος άρχισε να κάνει τις πρώτες κινήσεις μετακινώντας διάφορα αντικείμενα.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν ένα σύστημα προσθετικών μελών που ο ασθενής θα μπορεί να φοράει στο σπίτι του, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα στην καθημερινή ζωή, ώστε να την κάνει καλύτερη.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα