Μπορεί το φύλο και την ηλικία του νεκρού της Αμφίπολης να μην τα μάθουμε πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα από τη γεωφυσική διασκόπηση και γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι έρευνες στην περιοχή από το ειδικό επιτελείο επιστημόνων έχουν δώσει ήδη τους πρώτους «καρπούς» τους, φέρνοντας στο φως κάποια «σημεία ενδιαφέροντος» -όπως αποκαλούνται χαρακτηριστικά-, τα οποία «χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».
Οπως υποστηρίζουν δε κύκλοι του ΥΠΠΟΑ, τα σημεία αυτά θα ερευνηθούν συστηματικά μέσα στο επόμενο διάστημα, χωρίς όμως να γίνει ολόκληρη ανασκαφή, αλλά κάποιες ανασκαφικές τομές. Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε αν κρύβονται και άλλοι τάφοι μέσα στον τύμβο, αν και από τα μέχρι τώρα δεδομένα αυτό φαντάζει δύσκολο.
Η γεωλογική έρευνα, που έγινε μετ’ εμποδίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, έχει εξετάσει μέχρι στιγμής τρία στρέμματα από μια συνολική έκταση 17 στρεμμάτων.
Χαρακτηριστικό είναι δε ότι οι έρευνες που πραγματοποιούνται στην περιοχή επιβεβαίωσαν κάτι που οι ειδικοί γνώριζαν, ότι δηλαδή ο λόφος έχει μεικτή δομή, με το μεγαλύτερο τμήμα του να είναι φυσικό, επομένως η ανθρώπινη παρέμβαση είναι περιορισμένη. Η έρευνα επικεντρώθηκε στη δημιουργία μοντέλου του εδάφους πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. Για τον σκοπό αυτό έγιναν γεωλογικές και τεκτονικές παρατηρήσεις καθώς και ηλεκτρικές τομογραφίες.
Την ερευνητική ομάδα αποτελούν -μεταξύ άλλων- ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ κ. Γρηγόρης Τσόκας, ο καθηγητής Παναγιώτης Τσούρλος, ενώ μετέχουν ιζηματολόγοι και γεωλόγοι.
Γιώτα Βαζούρα