«Γκρεμίζονται» οι 100 δόσεις με εντολή από τους δανειστές

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο με 72-100 δόσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών καθ’ υπόδειξη της τρόικας, ώστε να περιοριστούν οι πολύ «ευνοϊκές» διατάξεις και τα αυξημένα κίνητρα. Οι «ρυθμίσεις των 100 δόσεων» αποτέλεσε από την αρχή σημείο τριβής με την τρόικα, η οποία υπολόγισε ότι η ένταξη στις ρυθμίσεις και η μελλοντική αποπληρωμή χρεών διευρύνει το χάσμα μεταξύ εσόδων και εξόδων, δηλαδή το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό.

Οι αλλαγές που δρομολογούνται θα περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα που θα έχει ένας οφειλέτης να ενταχθεί σε αυτές, αλλά και το όφελος από την ένταξη. Αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τα εξής:

  • Κατάργηση της δυνατότητας εφάπαξ εξόφλησης με ολική απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Σήμερα ο φορολογούμενος που θα εξοφλήσει το χρέος του εφάπαξ γλιτώνει όλες τις προσαυξήσεις που του έχουν επιβληθεί. Η τρόικα έχει διαμηνύσει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι αυτό το «δώρο» είναι πολύ μεγάλο για όσους άφησαν απλήρωτους τους φόρους τους και άδικο για όσους ήταν -με πολλή δυσκολία- συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις, η δυνατότητα αυτή πρόκειται να περιοριστεί και στην εφάπαξ εξόφληση θα χρεώνεται ο οφειλέτης με ένα εύλογο επιτόκιο, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, θα είναι χαμηλότερο από το 4,5%, που είναι το επιτόκιο της εξόφλησης των οφειλών σε έως 100 δόσεις.
  • Μείωση του επιτοκίου που ισχύσει στην πάγια ρύθμιση των 12–24 δόσεων από 8,5% στο 4,5%, ώστε το κόστος να είναι ίδιο με αυτό της ρύθμισης των 100 δόσεων (όπου το επιτόκιο είναι ήδη στο 4,5%. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν κάποιο ουσιαστικό κίνητρο να αφήσουν την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων για να μεταφέρουν τα χρέη τους στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων.
  • Επιβολή κριτηρίων, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις, για την ένταξη στη ρύθμιση. Με τη σημερινή μορφή της ρύθμισης, η ένταξη σε αυτή γίνεται χωρίς προϋποθέσεις. Δηλαδή, ακόμα και επιχειρήσεις που διαθέτουν επαρκή ρευστότητα για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μπορούν να τις ρυθμίσουν ή, αντίστροφα, επιχειρήσεις που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το χρέος τους προς την Εφορία εντάσσονται στη ρύθμιση μόνο και μόνο για να καθυστερήσουν τη λήψη αναγκαστικών μέτρων εναντίον τους. Με βάση όσα προωθούνται, τουλάχιστον οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν στην Εφορία οικονομικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η δυνατότητα αλλά και η ανάγκη να ενταχθούν στις 100 δόσεις.
  • Τέλος, μελετάται η διορία ένταξης στη ρύθμιση, που είναι τώρα μέχρι τέλος Μαρτίου 2015, να συντομευθεί κατά ένα ή δύο μήνες, δηλαδή να τερματιστεί τέλος Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου.

Οι φορολογούμενοι έχουν αντιληφθεί ότι έρχονται περιορισμοί στις 100 δόσεις και σπεύδουν να την «κλειδώσουν». Ηδη ο αριθμός των αιτήσεων έχει ξεπεράσει τις 80.000 και το συνολικό ποσό που έχει ρυθμιστεί προσεγγίσει τα 900.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα