«Μάθε, παιδί μου, ραδιόφωνο»!

Το διαδικτυακό European School Radio είναι το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο που «γεννήθηκε» ουσιαστικά στο χωριό Καμπάνη Κιλκίς και εξαπλώθηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε όλη την Ελλάδα, απλώνοντας τα «δίχτυα» του από τη βόρεια Ελλάδα ως την Κρήτη!
Αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια, με τον Κοζανίτη εκπαιδευτικό Νίκο Γιαγκούλη και τους συναδέλφους του Αναγνώστη Γενιτζέ, Παναγιώτα Σιάνου – Χατζηκαμάρη και Αναστάσιο Βαφειάδη να αποτελούν την «ψυχή» του μαζί με εκατοντάδες μαθητές σε όλη την επικράτεια!

Ηταν μια ιδέα που το 2008 ξεκίνησε από το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας και το Γυμνάσιο Εκάλης και την επόμενη χρονιά (φθινόπωρο 2009) εντάχθηκε το Γυμνάσιο – Λύκειο Καμπάνη Κιλκίς (που είχε ήδη ξεκινήσει δειλά μια παρόμοια πρωτοβουλία στο μικρό σχολικό του περιβάλλον). Το Καμπάνη κάνει πλέον τις περισσότερες ηχογραφήσεις εκπομπών. Ετσι, από το 2010 μετονομάζεται σε οριστικά σε European School Radio και στα τέλη του 2010 αναλαμβάνουν πλήρως την εξέλιξη και την ανάπτυξή του οι τέσσερις εκπαιδευτικοί συντονιστές από το σχολείο του Κιλκίς. Γίνεται το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο με πλήρες 24ωρο πρόγραμμα, τεχνολογική πληρότητα και ολοκληρωμένη οργάνωση, ενώ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στα σχολεία -δημόσια και ιδιωτικά-, στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ώστε να συμμετέχουν με δικές τους παραγωγές, ενώ μεταδίδει τις εκπομπές μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) σε ολόκληρο τον κόσμο!

Δίκτυο

«Το Μαθητικό Ραδιόφωνο έχει ως σκοπό να προβάλλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας και να τις επικοινωνεί με το σήμερα, δημιουργώντας ένα δίκτυο σχολείων και μαθητών -τριών οι οποίοι θα επιτελούν τη λειτουργία του» σχολιάζει ο κ. Γιαγκούλης και υπογραμμίζει: «Είναι ανεξάρτητος, αδέσμευτος και πολυσυλλεκτικός ραδιοσταθμός, έξω από φυλετικούς, θρησκευτικούς, κομματικούς και παραταξιακούς προσδιορισμούς. Ο ραδιοφωνικός σταθμός έχει ψυχαγωγικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα».

Στον ψυχαγωγικό τομέα περιλαμβάνονται μουσικές επιλογές από την ελληνική και ξένη μουσική σκηνή και έχει έντονα επιμορφωτικό χαρακτήρα. Ο ραδιοφωνικός σταθμός, ως σχολική δράση, έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Η επίσημη γλώσσα του σταθμού είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά και μπορείτε να συνδεθείτε πληκτρολογώντας: www.europeanschoolradio.eu.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο θέμα η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος και έδωσε τα… φώτα της στο εξωτερικό, μια και αποτέλεσε μια αυθεντικά ελληνική πρωτοβουλία, που εξελίχθηκε και μεγάλωσε στην ελληνική περιφέρεια. Ξεκίνησε από την Ελλάδα και μετά πήγε στο εξωτερικό! Συμμετέχουν σχολεία από Νορβηγία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Τουρκία, Γερμανία! Το μοναδικό είναι ότι την ίδια μέρα μπορεί να μεταδοθεί εκπομπή από οποιοδήποτε σχολείο της Ελλάδας, π.χ. από τα Γρεβενά, και συγχρόνως μια εκπομπή από τη… Νορβηγία!

Γιώργος Τότσικας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα