Η «Le Monde Diplomatique» τον είχε χαρακτηρίσει τον άνθρωπο που ενσωμάτωσε την ιταλική πολεμική ιστορία. Ο κομμουνιστής που κατάφερε να γίνει πρόεδρος της Ιταλίας και να παραμείνει από το 2006 έως σήμερα στο Κυρηνάλιο Μέγαρο. Στα 89 του χρόνια ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο παραιτείται, κάτι που επιθυμούσε ήδη από το 2013, όταν είχε συμφωνήσει απρόθυμα σε μια δεύτερη θητεία, αφού μια αδιέξοδη εκλογή απειλούσε την Ιταλία με πολιτική παράλυση. Γεννημένος στη Νάπολη στις 19 Ιουνίου του 1925, ο πολιτικός και ισόβιος γερουσιαστής αποτέλεσε τον 11ο πρόεδρο της Ιταλίας από το 2006 έως σήμερα.
Στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας στις αρχές Μαΐου του 2006 ο Ναπολιτάνο ήταν υποψήφιος της Ενωσης του Ρομάνο Πρόντι, όνομα που έχει έρθει στο προσκήνιο ως πιθανός διάδοχός του, και εξελέγη πρόεδρος στην τέταρτη ψηφοφορία. Ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Ιταλίας στις 15 Μαρτίου 2006, όταν διαδέχτηκε τον Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι. Το 2013, και ενώ είχε συζητηθεί το θέμα της παραίτησής του, έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο οποίος επανεκλέχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.
Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στα φοιτητικά χρόνια του έγινε μέλος της μουσολινικής φασιστικής νεολαίας (GUF) του πανεπιστημίου της Νάπολης. Οπως ο ίδιος είχε δηλώσει αργότερα για τη σχέση του με την GUF όμως, επρόκειτο «…στην πραγματικότητα για ένα αληθινό φυτώριο αντιφασιστικών πνευματικών δράσεων, μασκαρεμένο και ανεκτό μέχρι ενός ορισμένου σημείου…».
Στην Αντίσταση
Την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Ναπολιτάνο πήρε μέρος στην ιταλική Αντίσταση και μετά εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα, όπου παρέμεινε μέχρι και τη διάλυσή του, το 1991. Μεταπήδησε στην Αριστερά και από κει βρέθηκε στην προεδρία, με πρωθυπουργούς τους Ρομάνο Πρόντι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μάριο Μόντι και Ματέο Ρέντσι. Ο «βασιλιάς Τζόρτζιο» τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να γράφει τους τίτλους τέλους του πολιτικού βίου του. Η Ιταλία αναζητεί τώρα τον διάδοχό του, κάποιον που θα πρέπει να είναι το ίδιο χαρισματικός αλλά και ικανός για να δαμάσει τα κύματα της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.