Ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν με τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει όμως να τηρήσει τις υφιστάμενες δεσμεύσεις και να ξεχάσει την ιδέα ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, έστειλαν χθες υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.
Το στίγμα των προθέσεων της ευρωζώνης απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι «θα ακούσουμε τα αιτήματα της νέας κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε», αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Εχουμε τους κανόνες μας, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί από κοινού με τις ελληνικές Αρχές». Ο κ. Γιούνκερ δημοσιοποίησε μέσω twitter τη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον νέο Ελληνα πρωθυπουργό, όπου επισημαίνει ότι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, με διασφάλιση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, αποτελεί κοινή πρόκληση σε όλη την Ε.Ε. Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε επισημάνει ότι «η επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση».
Από κοινού
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να δουλέψει από κοινού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στη βάση των κοινών κανόνων και συμφωνιών, ενώ έβαλε φρένο στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, λέγοντας: «Εχουμε κάνει πολλά για να το ελαφρύνουμε. Θα επιστρέψουμε στο θέμα της βιωσιμότητας μετά το τέλος της τρέχουσας αξιολόγησης». Την ίδια επισήμανση έκανε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα να πληρώσει τα χρέη της, κάτι που, όπως ανέφερε, «είναι θεμελιώδες».
Αμεση επανεκκίνηση των συζητήσεων με τη νέα κυβέρνηση ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην εφημερίδα «Le Monde». Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί και συμπλήρωσε για το ζήτημα του χρέους: «Η ευρωζώνη έχει κανόνες, δεν υπάρχουν ειδικές κατηγορίες για κάποιες χώρες».
Οχι σε «κούρεμα» χρέους, αλλά ναι σε νέα παράταση του Μνημονίου είπε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, ενώ ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι θα περιμένει να δει τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση. «Είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να ενθαρρύνει τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάρρωση της Ελλάδας. Αυτό επίσης σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» διαμήνυσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Δεν είναι αρμοδιότητά μας να αποφασίσουμε για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν μπορούμε και να συμφωνήσουμε» δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας ότι τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ πρέπει να αποπληρωθούν στο ακέραιο.