Σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες (!) και στο ΤΧΣ

Τον δημόσιο έλεγχο όχι μόνο των μετοχών αλλά και των διοικήσεων των τραπεζών θα θελήσει να ανακτήσει η νέα κυβέρνηση, όπως ανέφεραν χθες κύκλοι από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στο περιθώριο της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών. Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνισαν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αφού πρώτα η κυβέρνηση επεξεργαστεί το θεσμικό πλαίσιο και πρόσθεσαν ότι αλλαγές θα γίνουν και στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η τοποθέτηση, πάντως, του υπουργού Οικονομικών δεν είναι η μοναδική. Υπάρχουν άλλες απόψεις πιο μετριοπαθείς για την αλλαγή ορισμένων μόνο μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, καθώς οι τραπεζίτες είχαν ήδη απλώσει γέφυρες με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.

Ο Δραγασάκης

Αυτή η θέση εκφράστηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε χθες ότι δεν θέλουμε να βλάψουμε τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών και ότι θα έχει συνάντηση με τους ιδιώτες μετόχους της Εurobank την Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στις τράπεζες περνούν μέσα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ως βασικός μέτοχος μπορεί να αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών. Επίσης, η γενικότερη πολιτική ως προς τις τράπεζες, εάν δηλαδή θα μείνουν στο Δημόσιο ή θα συνεχιστεί η πορεία προς την ιδιωτικοποίηση, είναι πολύπλοκη και περνά αναγκαστικά μέσα από την τρόικα.

Θυμίζουμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρότι ήταν ο βασικότερος μέτοχος των τραπεζών μέσω της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων το 2013, εντούτοις έδωσε τη δυνατότητα στις διοικήσεις τους να δρουν ανεξάρτητα από το Δημόσιο, με μοναδικό σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους. Είχε βέβαια τεθεί ως προϋπόθεση οι αυξήσεις κεφαλαίου (του 2013) να καλυφθούν σε ποσοστό τουλάχιστον 10% από ιδιωτικά κεφάλαια. Οι τράπεζες, με εξαίρεση τη Eurobank, πέτυχαν οι τότε αυξήσεις κεφαλαίου να συγκεντρώσουν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια από το όριο του 10% και έτσι έμειναν ανεξάρτητες. Εξαίρεση αποτέλεσε η Eurobank, η διοίκηση της οποίας (Ν. Νανόπουλος, Ν. Καραμούζης, Β. Μπαλλής κ.λπ.) αντικαταστάθηκε από τη σημερινή διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου. Στο μεταξύ, τα πράγματα άλλαξαν άρδην στη Eurobank, καθώς με τη δεύτερη αύξηση κεφαλαίου του 2014 η πλειονότητα των μετοχών ανήκει πλέον σε ιδιώτες, ενώ η συμμετοχή του ΤΧΣ έχει περιοριστεί στο ποσοστό του 35,41%. Πάντως, το ΤΧΣ παραμένει ο βασικότερος μέτοχος, που σημαίνει ότι εάν θελήσει, μπορεί να αλλάξει τη διοίκηση.

Στις υπόλοιπες τράπεζες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραμένει μέτοχος πλειοψηφίας. Στην Εθνική Τράπεζα κατέχει το 57,24% των μετοχών, στην Τράπεζα Πειραιώς το 66,93% και στην Αlpha Bank το 66,36%.
Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματιστωτικής Σταθερότητας, μπορεί να αλλάξει με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Ο διορισμός των νέων μελών θα πρέπει να έχει την έγκριση του Euro Working Group. Για τη θέση του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου και ενός μέλους επιλέγονται πρόσωπα με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα. Για τις λοιπές θέσεις επιλέγονται ως μέλη ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ένας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ένα επιπλέον πρόσωπο.

Χρήστος Ιωάννου

Δεν θα γίνουν συγκρούσεις «Φαρ Ουέστ»

Την επίτευξη συμφωνίας-«γέφυρας» ανάμεσα στο παλιό πρόγραμμα, δηλαδή το Μνημόνιο, και στο νέο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έθεσε ως στόχο ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής του πιο κρίσιμου κυβερνητικού χαρτοφυλακίου.

Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, αλλά τόνισε ότι θα διαψευστούν όσοι περιμένουν συγκρούσεις «τύπου Φαρ Ουέστ». Προανήγγειλε μάλιστα σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του τις επόμενες ημέρες. Τάχθηκε «υπέρ του λιτού βίου», σε αντιδιαστολή με τη λιτότητα, και δεσμεύτηκε ότι θα επαναπροσληφθούν οι 320 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών (είχαν απολυθεί τον Δεκέμβριο του 2013 μέσω διαθεσιμότητας).
«Θα μειώσουμε θεαματικά τις δαπάνες του υπουργείου αυτού, όπως τον αριθμό των συμβούλων, και η εξοικονόμηση αυτή θα χρηματοδοτήσει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου, ως συμβολική αλλά και ουσιαστική πρώτη κίνηση» είπε καταχειροκροτούμενος.

Ο νέος υπουργός επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις ότι δεν προτίθεται να έρθει σε ρήξη με τους εταίρους της χώρας, σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε το 2010 με την αντιμετώπιση της πτώχευσης της Ελλάδας σαν να ήταν πρόβλημα ρευστότητας και υποσχέθηκε ότι «θα γυρίσει σελίδα σε αυτό το λάθος».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έρχεται αύριο στην Αθήνα, υπήρξε συμφωνία σε πολλά σημεία. Σε καλό κλίμα ήταν, κατά τον ίδιο, η συνομιλία του με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, με τον οποίο θα συναντηθεί τη Δευτέρα (πιθανότατα στο Παρίσι), ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συνέστησε στον διάδοχό του να ζητήσει παράταση από τους Ευρωπαίους, ώστε «να μην αφήσουμε λεφτά στο τραπέζι», ενώ τόνισε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι αρκετά έντονες τον Μάρτιο και θέτουν περιορισμούς.
Μετά την παραλαβή του υπουργείου ο κ. Βαρουφάκης κατευθύνθηκε πεζός και χωρίς συνοδεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ δέχθηκε ευχές και συγχαρητήρια από πολλούς απλούς πολίτες που τον συνάντησαν στη διαδρομή.

Μ. Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα