Χρόνο προσπαθεί να κερδίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στροφή στον ρεαλισμό και με «διαπραγματευτικό πακέτο». Αυτό έγινε φανερό από τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, καθώς εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός (λέγοντας «δεν θα προχωρήσω σε μονομερείς ενέργειες»), την ώρα που και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έδειξε έτοιμος να κάνει πίσω σε ορισμένα θέματα.
Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα χρονικό περιθώριο για τη διαβούλευση, δίχως όμως να προκύψει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.
Εντάσεις
«Η διαβούλευση χρειάζεται χρόνο για να είναι παραγωγική» είπε ο κ Τσίπρας, με τον Μάρτιν Σούλτς να τονίζει: «Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, υπάρχουν κι άλλα που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης».
Πάντως, από το ραντεβού δεν έλειψαν οι εντάσεις, όπως η διαμάχη σχετικά με το θέμα της Ρωσίας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπάθησε μερικώς να τα μαζέψει (όπως και έγινε), ισχυριζόμενος ότι θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μην έρθει προ τετελεσμένου. Στις δύο ώρες που οι πόρτες στο γραφείο του κ. Τσίπρα ήταν κλειστές ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο παρακάτω τρίπτυχο:
α) Ενα επενδυτικό new deal σε συνδυασμό με το πακέτο Γιούνκερ, ενώ ζητήθηκε η αναπροσαρμογή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και η εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τον κανόνα για τα ελλείμματα του Μάαστριχτ.
β) Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Σούλτς, λέγοντας: «Η κοινωνική αδικία συνδέεται άρρηκτα με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή».
γ) Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν ισοσκελισμένοι Προϋπολογισμοί με επαναπροσδιορισμό προς τα κάτω των πλεονασμάτων έως το 2020, κάτι που επανέλαβε ο κ. Τσίπρας και στις δηλώσεις του: «Εχουμε και σχέδιο για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς την επιμονή στο λάθος και στην αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας, αλλά και χωρίς την απερισκεψία της δημιουργίας νέων ελλειμμάτων». Ο κ. Σουλτς εμφανίστηκε «ικανοποιημένος από αυτό το μήνυμα».
Αλέξανδρος Διαμάντης