Σε αυξημένη επιτήρηση βρίσκονται οι υγειονομικές δομές της χώρας για την εποχική γρίπη, που αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή της τις επόμενες δύο εβδομάδες, ακολουθώντας τις χώρες της δυτικής Ευρώπης που ήδη διανύουν το μέγιστο όριο κρουσμάτων της εποχικής νόσου. Οι πολίτες, ιδιαίτερα όσοι είναι άνω των 65 ετών και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κίνδυνου, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και στην περίπτωση που νοσήσουν να πάρουν άμεσα αντιιικά φάρμακα, όπως ανέφερε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και επιστημονικός σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
«Φέτος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης παρατηρείται μια αύξηση της θνησιμότητας των ατόμων άνω των 65 ετών, όπως στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στην Αγγλία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και την Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το στέλεχος του ιού της γρίπης Η3Ν2 μεταλλάχθηκε και δεν συμπεριλαμβάνεται στο εμβόλιο. Δυστυχώς, αυτό το στέλεχος κυριαρχεί φέτος, γι’ αυτό και το εμβόλιο δεν τους καλύπτει όσον αφορά τον συγκεκριμένο υπότυπο» λέει ο δρ Τσιόδρας. Και συνεχίζει: «Καλύπτει όμως τους υπόλοιπους ιούς της γρίπης, τον Η1Ν1 και τον Β, γι’ αυτό επιμένουμε στον εμβολιασμό».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), την εβδομάδα 2 έως 6 Φεβρουαρίου, την υψηλότερη δραστηριότητα της γρίπης παρουσιάζει το Λουξεμβούργο και υψηλή το Βέλγιο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Σλοβακία. Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται μεσαία, όπως και της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, και χαμηλή στην Αγγλία, στη Δανία, στην Πολωνία και την Κύπρο.
«Η γρίπη ξεκινάει από τη δυτική Ευρώπη τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, ενώ σε εμάς ξεκινάει στις αρχές Ιανουαρίου. Σε σχέση με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, η κορύφωση στην Ελλάδα έρχεται στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ σε αυτές στην αρχή του μήνα. Ακολουθούμε δηλαδή με δύο εβδομάδες καθυστέρηση» αναφέρει ο δρ Τσιόδρας. Σημειώνεται ότι ήδη στις χώρες της Ευρώπης υπάρχει μια τάση μείωσης της γρίπης, ενώ στη χώρα μας δεν υπάρχουν στοιχεία για εισαγόμενα κρούσματα από τις άλλες χώρες της γηραιάς ηπείρου. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, έως την Πέμπτη 56 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους άτομα άνω των 65 ετών, και 126 είχαν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από τον Ιανουάριο που ξεκίνησε η εποχική νόσος.
ΚΕΕΛΠΝΟ: Τα (πρώτα) συμπτώματα και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας
Τα χαρακτηριστικά της γρίπης είναι ο υψηλός πυρετός, ο πόνος στον λαιμό, η κεφαλαλγία, ο βήχας, οι πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις. Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με σταγονίδια που μεταφέρονται με τον βήχα, αλλά και με το φτέρνισμα. Γι’ αυτό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε πιστά τα μέτρα προστασίας. Πρώτο και κύριο μέτρο προστασίας είναι το αντιγριπικό εμβόλιο για τις ευπαθείς ομάδες και ακολουθεί η τήρηση κανόνων υγιεινής. Αυτοί είναι:
• Πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας, κυρίως όταν πιάνουμε πόμολα, κουπαστές από σκάλες, χειρολαβές μέσων μαζικής μεταφοράς. Αποφεύγουμε τις χειραψίες και τα φιλιά.
• Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο, και όχι με την παλάμη μας, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
• Δεν αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.
• Αποφεύγουμε κλειστούς και μη σωστά αεριζόμενους χώρους.
• Οταν αρρωστήσουμε, παραμένουμε σπίτι και μάλιστα σε απομόνωση. Για όσους φροντίζουν ασθενείς με γρίπη καλό είναι να φοράνε μάσκα για την προστασία τους.
Συνήθως χορηγούνται αντιπυρετικά, ενώ πρέπει να γίνεται και καλή ενυδάτωση. Ωστόσο, υπάρχουν και αντιιικά φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν ώστε να γίνει ηπιότερη η ασθένεια και περιορίζουν την πιθανή εμφάνιση επιπλοκών. Για να είναι όμως αποτελεσματική η αντιιική προστασία, θα πρέπει η θεραπεία να ξεκινήσει μέσα στις δύο πρώτες μέρες των συμπτωμάτων.
Οι ευπαθείς ομάδες είναι:
1) Ατομα άνω των 60 ετών.
2) Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν τα παρακάτω:
• Ανοσοκαταστολή.
• Καρδιαγγειακή νόσο.
• Ασθμα ή άλλες πνευμονοπάθειες.
• Δρεπανοκυτταρική αναιμία, όπως και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.
• Σακχαρώδη διαβήτη.
• Νεφροπάθεια.
3) Παιδιά και ενήλικες που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων.
4) Εγκυες ανεξαρτήτου ηλικίας κυήσεως.
5) Παιδιά που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (πχ. σε ρευματοειδή αρθρίτιδα) για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά τη γρίπη.
6) Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των έξι μηνών.
7) Κλειστοί πληθυσμοί (στρατιωτικοί, τρόφιμοι ιδρυμάτων κ.λπ.).
8) Εργαζόμενοι σε χώρους υγείας.
Σημειώνεται ότι, συνήθως, σε αυτές τις ομάδες απαιτείται και δεύτερη δόση αντιγριπικού εμβολίου τρεις μήνες μετά την πρώτη χορήγηση, καθώς με την πάροδο του χρόνου εξασθενεί η ανοσιακή απάντηση.